Изложби

"Prints and Drawings" - Веселина Томова (Канада)

Изложба в галерия "Париж"

"Prints and Drawings" - Веселина Томова (Канада)


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Париж" представя
от 20.09.2012 до 05.10.2012

„Prints & Drawings” - Веселина Томова (Канада)

На 20 септември, четвъртък, 2012 г. галерия „Париж“ ще открие есенния си сезон с изложба на българската авторка от Канада - Веселина Томова. Наименованието на експозицията е „Графики и рисунки“, като тя е и своеобразно продължение на „Пристанища и крайбрежия“ - изявата на авторката в Националната галерия за чуждестранно изкуство, състояла се през месец февруари тази година.

Веселина Томова е родена през 1958 г., учи в НХА при проф. Румен Скорчев и получава магистърска степен от Академията за графични изкуства и оформление на книгата в Лайпциг (Германия, 1979-1983). В Германия продължава със следдипломна квалификация (1983-85) при проф. Ролф Курт, а от 1990 живее и работи в Канада – Сейнт Джонс (Нюфаундленд). Тя е партньор - основател и графичен дизайнер на фирмата Vis - a - Vis Graphics. Веселина Томова е илюстратор на над 30 книги и носител на редица награди за работата си в областта на графиката, илюстрацията и графичния дизайн в България, Германия и Канада.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Синтезиран анализ на творческия път на авторката прави доц. д-р Милена Георгиева - куратор на февруарската изложба в Националната галерия за чуждестранно изкуство:

“В началото на 90-те години на ХХ в. голяма част от нашия художествен елит емигрира в чужбина, особено в Канада и САЩ. Тогава търсенето и намирането на нов дом и гостоприемна среда за развитие са твърде актуални в екзистенциален план. Съвсем естествено е те да рефлектират върху творчеството на художниците ни. Пристанището е метафора, която изразява техния стремеж на смели мореплаватели в бурното, и често пъти, негостоприемно море на световното изкуство. Пристанищата и крайбрежията са желаните, търсени места за емигранта – местата, които отново може да припознае като свои, т.е. да получи възможността да твори с пълния си капацитет. Те свързват двата негови свята – старият, който носи със себе си и новият, който намира там. Пристанището се превръща в сакрално място – в него акостира не само тялото, а преди всичко душата на артиста. Случаят с Веселина Томова е повече от щастлив – Нюфаундленд, Сейнт Джонс и островите наоколо стават нейните места не само в географски и житейски мащаб. Графиките на Веселина сa пътуването към себе си, към спомените, към желанието да се свърже миналото с настоящето, бита и стила на живот в малката югоизточно европейска страна с огромните пространства, историята и жителите на Новия континент. Когато голямата тема за Пътя и пристаните в живота на един творец бива разработена от изтънченото перо на образован и фин автор като Веселина Томова – резултатът е интелектуална и психологическа наслада от нейните графики, изпълнени в класическата техника на офорта, но в съчетание с живописната нежност на монотипията и авантюрите с оригиналната техника Сhine-colle, при която графичният отпечатък е донякъде изненада и за самия автор.

Целта на изложбата е да запознае нашата публика с развитието на един български творец, разгърнал собствения си потенциал в условия извън Родината. Завръщането на неговото изкуство в България е необходимо, за да завърши странстването му в началното пристанище, преди да поеме отново на път. А за нас: да проследим траекторията на този път към универсалните стойности на графиката, разплитайки напластената в тях археология на различни художествени традиции и емоции...“

Сегашната изложба в столичната галерия „Париж“ ще покаже както подбрани графики на Веселина Томова, така и съвсем нови рисунки, създадени в България през последните няколко месеца. Всички те ще могат да бъдат видени до 5 октомври в изложбеното пространство на ул. „Цар Самуил 47 “.

Заповядайте!

Автор:
Надя Павлова
Публикация:
17.09.2012 г. 15:36
Посетено:
1444
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15392-prints-and-drawings-veselina-tomova-kanada