Изложби

Изложба на Ариел Райхман в галерия "Сариев", Пловдив

Проект "Ритуали на обичайното", куратор Вера Млечевска

Изложба на Ариел Райхман в галерия "Сариев", Пловдив
3 seconds inhale 7 seconds exhale, 2011, ink on paper


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Сариев", Пловдив
представя:

3 секунди вдишване - 7 секунди издишане
Ариел Райхман (Берлин, Тел Авив)


17 септември - 26 октомври 2012
откриване: 17 септември (понеделник), 21:00 часа

Изложбата на Ариел Райхман в Галерия "Сариев" е част от Фестивал „Град и публични пространства”
Пловдив, 17-22 септември 2012

Проект: "Ритуали на обичайното"
Куратор: Вера Млечевска


Ариел Райхман
е роден е през 1979 г. В Йоханесбург, Южна Африка и през 1991 г. емигрира в Израел. В момента живее и работи в Берлин. Завършва Академията за изкуства и дизайн в Йерусалим през 2007 г., а следващата година получава магистърска степен по изящни изкуства в Берлинския университет по изкуства (UdK). Работите му са в полето на фотографията, филмовото изкуство, пърформанса, рисуването, скулптурата и инсталацията. Излагани са в Manifesta 8, Program Gallery в Берлин, Музея на модерното изкуство в Москва и в други изложби в Париж, Тел Авив и Германия.

Субективните спомени, ежедневните ритуали и фантазии са в основата на интересите на артиста. Ариел Райхман е привлечен от състоянието на съзнание за нещата, от възможността за победа, както и за пълен провал и поражение. Според него не бива да се гледа от разстояние към другите, а по-скоро да се работи отвътре. Със сигурност тази интимност има своята политика и, твърдейки това, се прави опит да се разбере личната политика, както и тази на заобикалящите, били те въображаеми или истински, историческа реалност или измислица, в едно пространството между „тук” и „там”.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

„Град и публични пространства” 2012 е продължение на осемгодишната програма за проекти в градска среда, която се реализира в рамките на организираната от Фондация Отворени изкуства „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“. През 2012 година фестивалът „Град и публични пространства“ ще се проведе между 17-22 септември с курирана програма от Вера Млечевска под наслов „Ритуали на обичайното“.

Програмата ще представи над 10 проекта на автори от Чехия, Израел, САЩ, Испания, Турция и България, както и разговори и дискусии с творци и културни експерти. Събитията ще се проведат в алтернативни пространства, емблематични за Пловдив исторически и археологически локации, обществени и частни пространства. Проектът разглежда ритуалите и навиците като възможни индикатори за дълбоко вкоренени навици в обществото, които са ключ за разбирането на механизмите, движещи масовата психология и възможностите за социална промяна в колективните практики.

Вера Млечевска е куратор и критик, завършила е Национална художествена академия в София и университета Констфак в Стокхолм. Член на фондация „Изкуство – дела и документи”, отговорна за резидентната програма на фондaцията и редактор на интернет изданието за култура – Блистер. Била е куратор на серия от изложби, които разглеждат взаимодействието между изкуство и общество, сред които “Трансгресии” в галерия “Credo Bonum”, “Краят и отвъд” в Баня Старинна - Пловдив, “Handle with care” в Уникредит Студио Милано.





Автор:
Галерия Сариев
Публикация:
16.09.2012 г. 14:54
Посетено:
1277
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15386-izlozhba-na-ariel-rayhman-v-galeriya-sariev-plovdiv