Изложби

Изложба скулптура на Георги Донов в галерия-музей "Дечко Узунов"

По повод 17 септември - Ден на София

Изложба скулптура на Георги Донов в галерия-музей "Дечко Узунов"


◊ СЪБИТИЕТО

Столична община
Галерия-музей "Дечко Узунов"

ви кани на изложбата

"Диалог на поколенията"

Дечко Узунов - акварел

Георги Донов - скулптура


Откриване - 18 септември 2012, вторник, от 18 часа
Галерия-музей "Дечко Узунов" - София, бул."Драган Цанков" № 24,
последна спирка на трамвай № 18, Метростанция "Жолио Кюри"


◊ ИЗЛОЖБАТА

И тази есен галерия-музей „Дечко Узунов” предоставя възможността на ценителите на изкуството да видят една нова изложба от поредицата „Диалог на поколенията”. Пейзажи, голи тела и автопортрет на Дечко Узунов ще „заживеят” в творческа хармония с пластиките на скулптора Георги Донов.

Името на Георги Донов е едно от тези имена, които свързваме с процесите, формирали облика на съвременното българско изкуство през деветдесетте години на изминалия век. Открит, провокативен и преди всичко мислещ творец, Донов не веднъж се намесва смело чрез скулптурните си инсталации в градската среда. Мнозина си спомнят провокативните съчетания между Трабант и човек, изработени от керамичен материал и ситуирани пред Националната художествена галерия.

С изявите си в редица групови изложби в страната и чужбина, с многобройните си самостоятелни изложби Георги Донов е част от артистичния живот в България.

Днес в рамките на изложбата “Диалог на поколенията” можем да видим и усетим част от творчеството на Донов по един много по-интимен, спокоен и лишен от суматоха и суета начин. В тихото и уединено пространство на ателието на Дечко Узунов, в атмосферата на безмълвен диалог между двама творци, можем да опитаме да вникнем в духовния свят от образи и идеи, въплътени в скулптурната материя. Третирането на формите, съпоставянето на обемите, фактурата на материала, детайлите и акцентите са изразните средства, с които Георги Донов създава своето мисловно, концептуално изкуство на духа.

Изложбите „Диалог на поколенията” са рядък шанс за един творец да покаже част от изкуството си без излишна амбиция и желание за овации. Сам, сред картините на Дечко Узунов, скулпторът Георги Донов излага своите пластики от бронз и гипс, готов за диалог между двама творци. Диалог за същността на изкуството, за чистотата и искреността в общуването между художника и творбата, между творбата и зрителя.
Теодора Вълчева

Автор:
Галерия-музей "Дечко Узунов"
Публикация:
13.09.2012 г. 16:19
Етикети:
арт новиниизложбаскулптураДечко УзуновГеорги Донов
Диалог на поколенията
галерия-музей
Посетено:
2965
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15374-izlozhba-skulptura-na-georgi-donov-v-galeriya-muzey-dechko-uzunov