Изложби

"Мустакът в действие" в Дом на хумора и сатирата, Габрово

Изложба на супергерои с мустаци

"Мустакът в действие" в Дом на хумора и сатирата, Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

В зала 5 на Музея „Дом на хумора и сатирата” посетителите вече се радват на най-новата изложба  „Мустакът в действие”.

Зад това заглавие се крие любопитно намигване към една част от мъжкото лице. Най-запомнящата се, най-внушителната, ако си послужим с балкански категории, а и далеч не само по тези ширини мъжкият мустак е важен знак според народопсихологията, като дава важни характеристики за своя „носител”.

Авторката на изложбата Сибел Кантола е родена преди малко повече от три десетилетия в Турция, но още десетгодишна започва да пътешества със семейството си по света. През това време учи, работи, преподава, твори и в родината си, и в Русия, САЩ, Финландия, Южна Корея. В момента живее и твори във Финландия. В писмо до ДХС признава, че българският е вторият майчин език на родителите й, родени в България. Изборът й да направи изложба в ДХС не е само емоционалната семейна връзка с България. От свой приятел, участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, тя научава за чудесните изложби и условия за презентиране на авторите под покрива на Музея. Може би след първата й изложба във Веселата къща ще видим нейни творби в следващото издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата през 2013 година!


◊ ИЗЛОЖБАТА

Идеята за изложбата „Мустакът в действие” проблеснала на Сибел Кантола в Южна Корея, при една обиколка по книжарниците. Наред с възхитата от супергероите и книгите, които населяват, тя си задала въпроса „А не липсва ли нещо на тези супергерои – Дон Кихот, Батман, Зоро, Фантомас, Супермен, Спайдърмен... и какво е то?” Отговорът бил спонтанен: „Да, липсват им... мустаци!” И точно супергерои с мустаци излизат в буквалния смисъл на думата, от миниатюрни книжки – за да съставят основната част от изложбата.

Освен седмината супергерои, представени със смесена техника, художничката е прибавила и един „Корейски Робин Худ” (живопис, масло) и композицията „Любовта не е за всеки” (акрил, смесена техника). Тук се сещаме за едно любимо произведение („Бел ами” на Мопасан) и описанието на мустаците на героя: „...засукани, остри като игли, заплашителни, огромни, наперени, влюбчиви...”. 

И нещо любопитно по темата

Преди десетина години според една световна класация за десетте топ страни по признак „мустаци”, редица европейски страни, а и България, заемаха достойни позиции, като там с мустаци са национални герои, президенти, държавни глави, философи, творци, учени, футболни звезди, накратко – изявени личности. Ето и класацията: Индия, Мексико, Пакистан, Германия, Иран, Египет, Турция, САЩ, Унгария, България. И още нещо: съставителите й твърдят, че има само три неща, които българите обичат повече от мустаците и това са... музиката, футболът и волейболът!

. Изложбата „Мустакът в действие” очаква своята публика до 22 октомври тази година.

Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
05.09.2012 г. 16:10
Етикети:
Посетено:
2198
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15343-mustakat-v-deystvie-v-dom-na-humora-i-satirata-gabrovo