Изложби

Изложба на Григор Бояджиев

Самостоятелна изложба живопис

Изложба на Григор Бояджиев


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на Григор Бояджиев

10 септември – 10 октомври

Откриванe – 10 септември, 19.00 часа
Галерия на СБХ, ул. „Шипка” 6, етаж 2

Григор Бояджиев – след 30-годишна кариера в САЩ, ще открие с пърформанс самостоятелната си изложба живопис на 10 септември в 19 часа, на втория етаж на ул. „Шипка” 6, в залата на Съюза на българските художници.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА И ИЗЛОЖБАТА

Григор Бояджиев е роден през 1946 г. в София, където завършва Националната художествена гимназия през 1965 г. Учи и се дипломира в Художествената академия в Загреб през 1972 г., след което отново в София твори в качеството си на многостранен талант в областта на живописта, илюстрацията и монументалното изкуство. Получава награда на международен конкурс за живопис.

През 1983 г. напуска страната и заживява в САЩ, в Лос Анджелис, където продължава многостранната си дейност.

 От една страна в Холивуд той развива успешна кариера в най-големите студии – Дисни, Уорнър, Юнивърсъл, Метро Голдуин Майер, Хана Барбара, Лендмарк и др.

От друга страна Григор Бояджиев същевременно продължава работата си на живописец с персонален и абсолютно съвременен стилистичен изказ, включващ изключително богата палитра от похвати – от реализъм до абстракция. В последните десетина години работи само в тази насока. Пише стихове. Има множество групови и самостоятелни изяви. Негови работи са притежание на колекции в САЩ, Канада, Франция, Англия, Австрия, Хърватска, Германия, Холандия, Бълария и др. През 2009 г. е ръкоположен за дякон, а наскоро след това и за български православен свещеник.

По повод изложбата си той казва:

„Цялата ми изложба може да бъде видяна като един символичен жест, отнасящ се до идейния силует на Кръста.  

Или казано чрез символиката ни, необходим е онзи решителен и действен личностен акт на саможертвения (покаен) вертикален срез, който не само че осъществява и завършва рисунъка на Кръста, но и символизира необратимото му приемане като лична съдба на онова отдалечило се от празния шум сърце, което всред благодатната, невечерна светлина на тишината (исихия), в прегръдките на Твореца си е вечно живо и зрящо.”Автор: СБХ
05.09.2012 г. 11:49
Посетено: 1289
Етикети: арт новини, Шипка 6, живопис, изложба, СБХ, Григор Бояджиев
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15339-izlozhba-na-grigor-boyadzhiev