Изложби

Международна изложба "След 15 минути всички ще сме в бъдещето"

Седмица на съвременното изкуство се открива в Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня Старинна

Международна изложба "След 15 минути всички ще сме в бъдещето"


◊ СЪБИТИЕТО

Международна изложба
"След 15 минути всички ще сме в бъдещето" (опера)

7 септември – 5 октомври 2012
Център за съвременно изкуство - Пловдив, Баня Старинна

. Куратори: Галина Димитрова-Димова и Десислава Димова

. Художници: Пиер Бисмут и Аaрън Шустър, Анета Мона Киша и Луция Ткачова, Что Делат, Лили Рено-Дюар, Наталия Дю, Емре Хюнер, Торил Йоханесен, Джеси Джоунс, Басим Магди, Мишел Найсмит, Венелин Шурелов, Нед Съблет, Лорънс Вийнър и The Persuasions, Боряна Венциславова

Откриване на 7 септември 2012 (петък) от 19 часа с пърформанс на Венелин Шурелов

Дискусия:
8 септември 2012 от 11 часа в Баня Старинна
„Ролята на изкуството за формулиране на социални и политически визии” - с Галина Димитрова-Димова, Десислава Димова, Торил Йоханесен, Боряна Венциславова, Венелин Шурелов


◊ ИЗЛОЖБАТА

На 7 септември, петък от 19 часа е откриването на 18-то издание на Седмицата на съвременно изкуство, в която се представят творби на известни артисти от международната художествена сцена в уникалното пространство на Баня Старинна в Пловдив. Традиционната инициатива на Сдружение "Изкуство днес" тази година е поканила за куратори Галина Димитрова-Димова и Десислава Димова, които посвещават събитието на темата за бъдещето и ролята на художниците в изграждане на визията за него. Изложбата със заглавие "След 15 минути всички ще сме в бъдещето" черпи вдъхновение от изкуството на операта и се опитва да комбинира нейната сериозност с експресивната й театралност.

"Как изкуството формулира идеи за бъдещето днес?" и "Как изкуството да говори на своята публика в този специфичен исторически момент, в който самата публика демонстрира политическо и социално съзнание, доскоро привилегия на изкуството?" са въпросите, на които отговарят избраните произведения в изложбата. 13 артисти и колективи от различни държави дават разнообразни отговори на тези актуални въпроси и изграждат интересна панорама на съвременното изкуство.

Сред тях може да видите един от основоположниците на концептуално изкуство в Щатите Лорънс Вийнър, който участва в изложбата със саунд трак, създаден съвместно с групата The Persuasions. Добилите широка известност с радикалните си филми и политическа критика руска група Что делать са представени с филма The Tower: A Songspiel. Видео на тандема Анета Мона Киша и Луция Ткачова, участвали в последното Венецианското биенале също може да бъде видяно в Банята.

Инсталацията на френската художничка Лили Рено-Дюар представя вариация на известната й творба Анти театър. Торил Йоханесен (Норвегия) е поканена да участва със серия графики, представящи интересни статистики от най-новата политическа и икономическа история. Наталия Дю (Казахстан) и Емре Хюнер (Турция) участват с видео творби, първата интерпретира морални постаменти, превърнали се в клишета в съвременното общество, а втората, дава поразяваща визия за постапокалиптичния човек.

Джеси Джоунс от Ирландия е представена с прочутото си видео Махагони, в което описва утопичната идея за "Райския град" от Брехтовска пиеса. Боряна Венциславова, българска художничка, живееща във Виена, показва серията си Миграционни стандарти, в които коментира визиите на емигранти за по-добър живот. Египетският художник, живеещ в Брюксел, Басим Магди участва с обект-табела, отправяща послание за мемориум на бъдещето. Мишел Найсмит от Великобритания представя видео, показващо екстравагантен метод за справяне с безработицата в Холандия.

Заглавието на изложбата е заето от произведението на Пиер Бисмут и Аарън Шустер, "Famous". Във видеото, модификация на известната фраза на Анди Уорхол "В бъдещето всеки ще бъде известен за 15 минути" се появява на екрана в различни цветове, напомняйки за неотложността да мислим бъдещия момент.

В деня на откриването Венелин Шурелов ще представи своята кибер лекция-пърформанс Man ex Machina, която представя хибрид, роден от взаимовръзката между технологиите и човека.

На следващия ден събота, от 11 ч. в Баня Старинна ще се проведе теоретичен панел по темата „Ролята на изкуството за формулиране на социални и политически визии” с участието на кураторите на изложбата и художниците Торил Йоханесен, Боряна Венциславова и Венелин Шурелов.

18-то издание на Седмица на съвременно изкуство се организира от Сдружение "Изкуство днес", с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте институт София, Офис за съвременно изкуство - Норвегия, Австрийско посолство в София и в партньорство с Фондация "Кредо Бонум" и Фондация "Изкуство, дела и документи".

Събитието е част от инициативата "Пловдив – кандидат за европейска столица на културата 2019"



Автор:
Сдружение "Изкуство днес"
Публикация:
03.09.2012 г. 14:08
Посетено:
1486
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15332-mezhdunarodna-izlozhba-sled-15-minuti-vsichki-shte-sme-v-badeshteto