Изложби

Who left / What behind - изложба в ХГ "Илия Бешков", Плевен

Централизация в модерното изкуство през очите на жените

Who left / What behind - изложба в ХГ "Илия Бешков", Плевен


◊ СЪБИТИЕТО

Who left / What behind

31 август - 14 септември,
Художествена галерия "Илия Бешков", гр. Плевен

“Миграция”, “локално” и “глобално” събрани на едно място, през погледа на жени, работещи в областта на съвременното изкуство

След повече от 9 месеца съвместна работа екипите на турско-българския проект Who left / What behind са пред прага на две изложби – в България и Турция. Изложба с български творби ще бъде представена в Плевен - в галерия „Илия Бешков", с откриване на 31 август, а тази с турски произведения - в Анкара, в Център за съвременни изкуства, Галерии B&C на 1 октомври.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Селекцията на артистите, направена от изкуствоведите Кристин Разсолкова и Салиха Касап, събра в този проект изключително силни, не само на националните, но и на международните арт сцени имена. Боряна Росса и Миряна Тодорова творят в Ню Йорк, Пенка Минчева в Стокхолм, Светозара Александрова, Петя Димитрова и Василена Ганковска във Виена, Елена Калудова - Берлин. От български адрес пристигат творби на Светлана Мирчева, Рада Дичева, Весела Статкова, Катя Дамянова - Терзиева, Павлина Чакърова, Лора Димова, Илка Пейчева, Калина Димитрова, Ралица Янева, Стела Василева, Виолета Танова, Диана Бонева, Милена Грамова.

Имената на представените турски артисти: Ардан Йозеноолу, Хатидже Карадаа, Бахар Оганер, Бурчак Биньол, Гюл Илгаз, Гюлчин Аксой, Илке Йълмаз, Мария Сезер, Мелике Кълъч, Мерве Шиндил, Нанси Атакан, Назан Азери, Назлъ Еда Ноян, Неше Акбаш, Незакет Екиджи, Юозгюл Арлслан, Разие Кубат, Шюкран Морал, Йешим Акдениз Граф и Зейно Пекюнлю. Те могат да бъдат отнесени към „новото съвременно изкуство, насочено срещу табутата, по свой начин авангардно, предимно радикално, ненационалистично, универсално и младо" (Сюрейя Еврен) на Турция.

Кураторите Салиха Касап и Демна Димитрова представят по 20 художнички от всяка страна и техните арт-провокации, събрани в над 90 творби.

Като допълнителен, изследователски, елемент на изложбите са съпътстващите панелни дискусии, в които своята визия за джендър темите в съвременното изкуство, миграцията на артистите, локалния и глобализиращ се контекст на артистичното поле ще споделят изкуствоведи, културолози, академични преподаватели от Турция и България.

По време не експозициите ще бъде представен и филмът, заснет в рамките на проекта от двама видео-артисти: Милена Грамова и Йозле Челикаслан, който разказва за темите на проекта през личните истории на 40-те художнички.


Проектът Who left / What behind е подкрепен от Европейския съюз чрез механизма за гражданско общество "Интеркултурен диалог Турция - Европейски съюз", Програма "Изкуство и култура и Турската република в лицето на Министерството на финансите и се реализира от турската неправителствена асоциация за женски изследвания и комуникация Flying Broom от Анкара, в партньорство с „ЛИК-1959", Плевен.





Автор:
A25 Cultural Foundation
Публикация:
31.08.2012 г. 12:59
Посетено:
1694
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15319-who-left-what-behind-izlozhba-v-hg-iliya-beshkov-pleven