Изложби

"Завръщане" - изложба на Николай Русев в галерия "Ларго", Варна

Изложба живопис

"Завръщане" - изложба на Николай Русев в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт Галерия "Ларго" представя

"Завръщане"
изложба живопис на Николай Русев


17-30 август 2012 г.,
Откриване – петък, 17 август 2012 г., 19.00 часа 
   
В петък, 17 август 2012 г., от 19.00 ч. на улица „Хан Крум“ № 8 се откри шестдесет и петата поред изложба в Арт Галерия “Ларго”, наречена “Завръщане”. След многобройни участия в различни сборни изложби на галерията, този път със самостоятелна изложба живопис в „Ларго“ ще гостува популярният варненски художник Николай Русев.
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА И ИЗЛОЖБАТА

С няколко епитета може да бъде бързо обрисуван тазгодишният носител на Награда Варна в областта на визуалните изкуства: “талантлив, многолик, разностранен“. През годините Николай с невероятна енергия и жар се хвърля в различни теми, които го изкушават, посещава различни места по света, които увековечава с четка, излага в престижни галерии, разнасяйки славата на българската художествена гилдия. И за всичките тези години основната червена нишка в творчеството му, основният лайтмотив на работата му е: безкомпромисност. Собственият неподражаем, неподвластен на мимолетни вкусове и мода стил е нещо, което трудно се отстоява в съвременния комерсиализиран, все по-унифициращ се и обезличаващ се свят. Но именно благодарение на своята творческа безкомпромисност Николай успява да изгради, развие и запази в годините свой собствен почерк, свое верую в изкуството, което се опитва да предаде не само на нас – публиката, чрез творбите си, но и на многобройните си ученици, които зарежда със знания и технически умения, но и с философски послания и напътствия.
   
Десетки са благотворителните изяви на художника. С готовност той се включва в различни проекти, които биха подпомогнали творческите среди или културните процеси във Варна и в страната. През ноември 2009 година Арт Галерия „Ларго“ организира благотворителна изложба на Николай и Марина Русеви в полза на Варненското училище по изкуствата. С дарените от галерията и художниците средства от продадените картини стана възможно заплащането на таксата на НУИ „Добри Христов“ за номинацията му за Член на Съвета на европейската научна и културна общност и за удостояването на НУИ със “Златен печат” за Европейски мениджмънт в културата. Николай с невероятна енергия се хвърля от проект в проект, увличайки след себе си не само свои български колеги, но успявайки да доведе във Варна имена в изкуството от цял свят. Русев е основен организатор на международния пленер „Без граници“ в Балчик, на току-що провелия се Международен пленер на Асоциация Булгарика, на различни фестивали, форуми и арт проекти като Скендерман.
   
Само един истински възрожденец по дух може да бъде толкова отдаден на обществото, на духовните измерения на думата „благотворителност“, на каузи, които ще оставят не мимолетен ефект, а които като вълна ще се разпространят напред в годините и ще докоснат все повече хора, карайки не само нашите деца, но и нас самите да отворим сърцата и сетивата си за изкуството и непреходните ценности в живота.
   
Ето защо всяка изложба на Николай Русев освен културно събитие е и един духовен извор, пречистващ, обогатяващ, одухотворяващ. Настоящата експозиция не прави изключение. Тя представя работи от различни цикли, рисувани от художника в последните 12 години – цикъл „Коне“ с две голямоформатни работи, цикъл „Природа“ с 5 пейзажа с разлика от 11 години, цикъл „Битки“, включително титулната „Завръщане“, цикъл „Тамплиери“ с два рицарски сюжета, изпълнени в характерната за Николай пастелна сиво-охрено-синя гама. Както винаги варненецът не устоява на изкушението да включи в изложбата и няколко работи с религиозни и библейски сюжети – зрителите ще се насладят на интерпретацията на борбата на Свети Георги със змея, която е разработена едновременно с финес – светецът и коня му са изпълнени в  бяло и злато, и с размах и баталност – ламята е в огнено-червени краски, а сюжетът е развит на голямо платно с размери метър на метър. Художникът е ползвал доста разнообразни техники и материали, често доста трудни и капризни за работа, но пък провокиращи майсторството и уменията му. В два от пейзажите маслените бои са смесени с кварцов пясък, с което е постигната забележителна плътност и релефност на рисунъка. В двете камерни работи от цикъла „Битка Александриада“ Русев работи върху дърво, използвайки фламандски подход, със златен варак и велатури от маслени бои върху подложки.
    
Убедени сме, че в разнообразните теми и сюжети всеки от посетителите ще открие това, което ще докосне сърцето му. Затова ви очакваме в новото арт-пространство на галерия „Ларго“ на улица „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 30 август.


Николай Русев е роден на 21 септември 1969 г. Завършва художествено училище в Сливен, а през 1995 г. завършва магистратура по графика и живопис в Руски държавен педагогически университет “А. И. Херцен” - Санкт Петербург. До 2012 год. има 11 самостоятелни изложби и 30 съвместни изяви със съпругата си Марина Варенцова-Русева. Николай Русев е участник и организатор в множество национални и международни пленери и художествени проекти във Варна, Балчик, Чикаго - САЩ, Ядертина - Хърватия. Основен двигател и идеолеог на групата творци “Скендерман”. Негови картини са собственост на лица, организации и колекционери от България, Русия, Германия, Холандия, Белгия, Швеция, Швейцария, Франция, Италия, Малта, Мароко, САЩ, Канада, Великобритания, Югославия, Гърция, Дания. Понастоящем живее и твори във Варна.

   
Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
19.08.2012 г. 16:36
Посетено:
1751
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15276-zavrashtane-izlozhba-na-nikolay-rusev-v-galeriya-largo-varna