Изложби

Изложба на Лучия Ириси в галерия "Богориди", Бургас

Живопис, близка до природата на светлината

Изложба на Лучия Ириси в галерия "Богориди", Бургас


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Богориди" представя

Лучия Ириси
изложба живопис


От 14 август до 30 август 2012

Откриване на 14 август, вторник, от 19:30 часа
Галерия "Богориди" - Бургас, ул. "Богориди" № 48


Художественият критик А. Стивала споделя за нейната живопис: „Букет от жива светлина, избликнал в дърво или приютен в няколко лодки, в безкрайно, като небе море, което прелива от цветовете на трептяща светлина, извън рамките на общоприетото... Пластика на рисунък, който пренася традицията на големите артистични школи, но и концентрира силата на маслената живопис по един нов, различен и дълбоко модерен начин. Близка до природата на светлината – това е живописта на Лучия Петкова.”

Изкуствоведката Грета Хейвърс отбелязва: „Експресивен, спонтанен стил, обобщаващ мащабно класически и импресионистичен подход. Живописта на Лучия Петковa изненадва със смелото цветово присъствие.”

Художникът Емил Стойчев каза: „Тя има свой, собствен, изграден стил, който трябва да следва. Свой начин на нанасяне на цветовете, на боите, жив цвят. Това отличава стила й и я прави различна. Това е най-трудното.”


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Лучия Ириси е родена в гр. София, 1985 г., в семейство на артисти. Бащата е канадски и български художник, майката – италианист, писател и редактор. Първите й опити в изобразителното изкуство са от ранна възраст. Детска рисунка на Лучия е публикувана и премирана от UNICEF. Канадски поданик от 2003 г.

Възпитаничка на Колежа за изобразителни изкуства “Etobicoke School of the Arts” в Торонто, Канада.

Общи художествени изложби:
„Spectrum gallery” – Торонто, Онтарио
“Еnvers and Chapin Gallery” – Монреал, Канада
“Progressive Editions fine arts” – Бъфало, САЩ
„PE fine arts” – Ню Йорк, САЩ.

Освен художник, Лучия е психолог, преводач и автор. Владее английски като матерен език. Преводач-консултант е на първото в България библиографско изследване за живота и творчеството на Джек Лондон – публикувано в книгата „Джек Лондон - Морякът от Оклънд” – 2008 г. Част от изследванията и обзорните й статии са посветени на темата: „Религиозно-екзистенциален дискурс при възприятие на 18 картини за мадоната и младенеца” към „НБУ” (2005), и на „Мотивационни и емоционални аспекти на Аз-а” (2008). Кратките й студии за ритуала на чаената церемония - „Чайната церемония”, и студията за ритуала на сватбения обред – „Традиции и сватби”, от културната поредица ”Век XXI” впечатляват с оригинален научен подход и своеобразен изследователски прочит. Есето й върху студията на Jorgen Dines Johansen на тема: “A semiotic definition of literary discourse” („Семиотична дефиниция на литературния дискурс”), е радушно прието от колегите в Югоизточноевропейския център за семиотични изследвания. Лучия има професионален опит и като ПР и арт консултант на „Петков Арт студио” в Торонто и в България.

Награди:
Почетен член на „Father John Redmond Honor Society” за отличен успех.
Първенец на випуск – 2000 г., Торонто, Канада – медал, грамота и почетен плакет;
Награда за конкурс по живопис за млади художници – 2002., Торонто, Канада
Награда на конкурса за млад художник в галерията „Lakeshore art gallery ON” – 2003.
Отличие с пълна стипендия за висок успех на НБУ - „Психология”, Хуманитарни науки.

Автор:
Галерия "Богориди"
Публикация:
12.08.2012 г. 15:56
Посетено:
2542
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15267-izlozhba-na-luchiya-irisi-v-galeriya-bogoridi-burgas