Изложби

Изложба "Счупени мисли / Broken Тhoughts" на Мери Аницин Пейоска

Известната македонска скулпторка гостува в Дома на архитекта - Варна

Изложба "Счупени мисли / Broken Тhoughts" на Мери Аницин Пейоска


◊ СЪБИТИЕТО

Известната македонска скулпторка Мери Аницин Пейоска, създала си международно име в областта на декоративната и монументална скулптура, гостува в галерия „Дом на архитекта”, ул. „Мусала” 10, Варна. Нейната изложба под наслов „Счупени мисли” се открива на 10 август от 18.00 ч. и ще продължи до 10 септември. Изложбата, с куратор Станчо Веков, е част от проекта в подкрепа на Биеналето на визуалните изкуства „August in Art”.

 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Експозицията в Дома на архитекта включва 7 скулптури от листова неръждаема стомана (инокс), 9 модела на скулптури в мащаб 1:5, изпълнени в материал и 18 постера на по-големи и трудни за пренасяне скулптурни творби. Работите на Мери Аницин Пейоска изненадват с многообразните си пластически рефлексии. Изградени на принципа на развити в пространството нагънати  плоскости, те следват пластическите характеристики на листовата неръждаема стомана и предлагат експресивни визии на наблюдателя. Макар и абстрактни като форма, в някои от творбите се разчитат познати фигурални модели, изведени в насечени структури, ажурни силуети и интригуващи стилизации („Балерина”, „Герой”, „Игра на шах”). Прибави ли се  умелото третиране на материала, като изразна форма и разбиране за специфичните му технологически белези, стигаме до извода, че същността на авторската интерпретация е постигане на определена пространствена архитектоника на творбите.

Логичен е този подход в творбите на Мери Аницин Пейоска, която в качеството си на архитект борави умело с пространството, макар и в редуциран мащаб. Оттук идва и отказът от обичайната материалност на традиционната скулптура, доминирана от масата и замяната й с динамични модели, конструирани от триъгълни, овални и сложни повърхнини, които се възприемат като пространствени алюзии на тримерната същност. Това достойнство на  авторовата концепция е усилено от огледалния ефект, предизвикан от полираната повърхност на листовата стомана. Постига се четвърто измерение на творбите („Спирални рефлексии”) извън физическото им съществуване, благодарение на оптическата проекция, зависима от динамиката на зрителното възприемане. Този подход е заложен в най-изразителните творби на скулпторката от серията „Счупени мисли / Broken Тhoughts”, които дават наслова на експозицията.

Интригуващи са и постерите, които провокират зрителското въображение и насърчават интерактивния прочит. Едновременно 3-мерни и с двумерни проекции, те отвеждат в полето от мултипни значения, подобно на Ешеровите графични ребуси.

 

◊ АВТОРКАТА

Мери Аницин Пейоска завършва архитектура в университета “Св. св. Кирил и Методий” в Скопие (1979), работи като архитект за голямата македонска строителна компания „Пелагония” (1979-1994), мениджър на Модна компания “Class” (1994), архитект-дизайнер на свободна практика в Русия и Югославия (1996-1998), поддържа в Скопие свое арт студио на открито “Goddess”, в което създава керамични и скулптурни творби (2000-2007), заема поста директор на Националния музей на Македония (2007-2011). Участва в изложби на скулптури от керамика в Скопие - Македония, Загреб - Хърватия, Хлинско - Чехия, Малмьо - Швеция, Страсбург - Франция, Кайро - Египет, Кобленц - Германия, Думакет - Филипините, Джакарта – Индонезия. Скулптури от метал показва в Скопие - Македония, Мадрид - Испания, Норич - Англия, Утрехт - Холандия, Флоренция - Италия, Атина - Гърция, Пекин - Китай и София - България, както и в симпозиуми по скулптура в Кичево - Македония, Племенитас - Хърватия и Чангчунг - Китай. Творби на Мери Аницин Пейоска oт керамика, бетон и метал, са изложени в Олимпийския парк в Пекин, в Атина и други места престижни места по света. Мери Аницин Пейоска е обявена за Жена на годината в Македония (1998), избрана е за Подкрепен артист на Министерството на културата на Македония (2000-2006), има различни награди, сред които наградата “Вратата на Юстиниан” на Министерство на екологията и Асоциацията на архитектите в Македония.

 

 

Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
10.08.2012 г. 16:03
Етикети:
изложба ВарнаДом на архитектаизложбаскулптура
Мери Аницин Пейоска
македонска скулпторка
Посетено:
1141
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15266-izlozhba-schupeni-misli-broken-thoughts-na-meri-anitsin-peyoska