Изложби

"Искрица надежда" и дърворезба за ценители във Vision Hall

Празникът на град Варна (15 август) ще бъде отбелязан със специална проява

"Искрица надежда" и дърворезба за ценители във Vision Hall


◊ СЪБИТИЕТО

Празникът на град Варна (15 август) ще бъде отбелязан със специална проява на Агенция за социално развитие Vision. Идеята и събитието се реализират с активното участие на консултантския екип в областта на видео изкуствата към Творческа къща Vision art.

Изложба дърворезба с автор Тодор Танев и филм, посветен на автора „Искрица надежда”, осъществен от Творческа къща Vision Аrt и Мултимедиен център Vision Effect, очакват ценители на изкуството във Vision Hall от 18.30 ч. на 14 август във Варна. (кв. „Чайка” - бл. 27).

Изложбата ще бъде достъпна за ценители до 14 септември.
    

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЯВАТА

Тодор Танев е дърворезбар, започнал творческия си път преди четири години без обучение или професионална квалификация. Влюбва се в дървото и решава, че ще му „проговори” с длето. Любимият му материал е орех, макар че работи с махагон и липа. Майстор на икони, някои от които днес се намират в Испания, Англия, Германия. Св. Архангел Михаил, Св. Георги, Дева Мария, Св. Иван Рилски са част от негови изработки върху дърво. За Тодор Танев любопитството към света и удоволствието от добре свършената работа са в основата на тази професия. Работата му го дарява със спокойствие и надежда. Другият му артистичен израз е музиката - той e бас китарист в концертираща рок-група, освен това се изявява и като текстописец и вокалист. А коя е тази група, ще разберете, ако се вслушате внимателно в музикалното оформление към филма „Искрица надежда”. Оператори на филма-портрет са: Петър Павлов (режисура и монтаж) и Димитър Костов - творци, свързали артистичните си изяви със студио „Фото и видео” в Творческа къща Vision art и Мултимедиен център Vision Effect.
  
Сред първите икони, изработени от Тодор Танев попадат тези на Св. Иван Рилски и на Богородица. Тодор Танев с умение и вещина създава хармонични и дълбоки образи с длето. Той е роден във Варна през 1970 г. има квалификация в областта на радиотехниката и корабоплаването. Дърворезбар е от 2008 г.
 
***

Една от сферите на работа за отбелязващата през тази година своя 15-годишнина Агенция за социално развитие Vision (член на HACO и EASPD) е и възможността за творческо себеизразяване на хора, ползващи услугите на агенцията. Творческата къща е мястото за образователните лектории и курсове. Пространството, в което се осъществяват творческите изяви е Арт клуб Vision Hall. Намерението на екипа е: от есента всеки месец в Арт клуб Vision Hall да се организират срещи с изявени български деятели от областта на изкуството, културата и образованието.


Автор:
Елица Матеева
Публикация:
09.08.2012 г. 22:13
Етикети:
арт новиниикониВарнапразникфилмдърворезбаизложба
Творческа къща Vision Аrt
Vision Hall
Искрица надежда
Тодор Танев
Посетено:
1931
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15264-iskritsa-nadezhda-i-darvorezba-za-tseniteli-vav-vision-hall