Изложби

"Две-три луни" - изложба пластика от стъкло и метал на Петър Савов

Изложба в галерия "Минерва"

"Две-три луни" - изложба пластика от стъкло и метал на Петър Савов


◊ СЪБИТИЕТО

"Две-три луни" - изложба пластика от стъкло и метал на Петър Савов

Изложбата може да бъде видяна от 9.08. до 11.09.2012 в галерия "Минерва" - Гранд Хотел София.


„Роденият в средата на миналия век в Пловдив художник, носи в себе си традициите и духа на хилядолетния град. Тази основа, както и стилния и верен личностен светоглед формират творческия щрих на малериста. Във всяка една от картините му прозира желанието за хармония, доброта, откриването на света и отъждествяването с природата  и живия живот.

Безграничният ритъм на тоновете, на места забързаната мисъл на сюжета напряга сетивата на наблюдателя и превръща художествените краски на твореца в част от собственото ни битие.

Да си част от рисувания свят на Петър Савов е предимство и взаимна отговорност. Защото той предлага своите мисли и чувства като дете, което няма скрити помисли. Цветовете в оградената от рамка част от неговата сензитивност, са наситени, пречистващи, ведри и въздигащи. Или ги приемаш и те карат да станеш съмишленик на неговата вяра и надежда за един по-добър свят, или се прекланяш пред природата, създала такъв изразител на човешката душа.

Градивната и търсеща цел на твореца е да мултиплицира красотата в нас, в различните й форми. Той рисува не само с бои и палитра, но се отдава и на пластичното изкуство. Неговите витражи и малки пластики са подсещане за многообразието на духа, за свобода на творческата природа, на безгранично блуждаещия иновативен нюх.

Интровертното и екстровертното в Петър Савов създават едно завършено цяло, което остава трайни следи при среща с неговото търсещо изкуство.

Благословени са тези, които са близо до твореца, човека и приятеля Петър Савов. Сълзите на духовното му величие, неговите картини, са празник за сетивата на почитателите му и източник на житейска сила и вдъхновение за красота, любов и мир”.    
Милена Хлебарова
Автор: Мария Делимаринова
07.08.2012 г. 13:21
Посетено: 1448
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15256-dve-tri-luni-izlozhba-plastika-ot-staklo-i-metal-na-petar-savov