Изложби

Изложба "Дарителството за морската история на България"

Част от инициативите по случай Деня на флота - 12 август

◊ СЪБИТИЕТО

На 8 август (сряда), в 11 ч., във Военноморския музей във Варна ще бъде открита изложбата „Дарителството за морската история на България”.

Изложбата е част от инициативите по случай Деня на флота, който тази година се отбелязва на 12 август. Тя представя дарителството не само като жест, но и като отношение към родното историческото наследство.

Фондът на Военноморския музей, в продължение на цялата му почти 130-годишна история, е формиран основно чрез доброволно предоставяне на запазени и предавани през поколенията свидетелства от различните сфери на битието на българина като моряк.

През последните три години в музея са приети над 500 бр. постъпления от различен характер – униформи, лични вещи, документи, снимки, оръжие. От тях представените в изложбата са 130.

Именно чрез дарителските жестове на отделни граждани и чрез съществуващите от десетилетия добри контакти с ВМС и предприятията на морското стопанство, българската морска история е такава, каквото я познават днешните посетители на музея - детайлна, широкоспектърна и достъпна.


Военноморски музей
Филиал на Националния военноисторически музей
гр. Варна, бул. „Приморски” №2

Автор:
Силвия Ламбова
Публикация:
06.08.2012 г. 17:49
Посетено:
1113
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15255-izlozhba-daritelstvoto-za-morskata-istoriya-na-balgariya