Изложби

Изложба графика на Юлиан Йорданов в галерия "Ларго", Варна

Галерия "Ларго" с ново художествено пространство

Изложба графика на Юлиан Йорданов в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

"Забравени сънища"
Изложба графика на Юлиан Йорданов


3-23.08.2012

Откриване на 3 август 2012 г., от 18.30 ч.
Арт Галерия "Ларго", Варна 9000, ул. "Хан Крум" 8


От 1-ви юли Арт Галерия "Ларго" се сдоби с нов, свой собствен дом. В сърцето на Варна, в най-артистичната и най-престижната й част – Гръцката махала, на едно място, събрало добрите енергии на отминалите времена и енергията на настоящето, на броени метри от Римските терми и църквите „Света Богородица“ и „Свети Атанасий“, и не на последно място, на 5 минути от Морската градина и от най-вълнуващата стихия на Варна – морето, на тихата улица „Хан Крум“, се намира новото пространство на „Ларго“.

В петък, на 03 август 2012 г., от 18.30 ч. тук, на улица „Хан Крум“ № 8, ще се случат три важни за галерията събития, на които с радост Ви каним да присъствате – официално откриване на новия ни дом, официално представяне на новото ни лого, дело на талантливия варненски художник Димо Миланов, и за да е пълно удоволствието – официално откриване на шестдесет и четвъртата поред експозиция под наслов “Забравени сънища” на звездата на българската графика - художника Юлиан Йорданов.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Перфектна техника, богато въображение, вълнуващи теми, необятни светове, майсторство и прецизност, детайли, но и интересни обобщения, провокации към зрителя - всичко това и още много ще откриете в творбите на Юлиан. Един от най-добрите и най-награждаваните съвременни български графици, канен по всички престижни международни графични форуми, любимец на много колекционери на екслибрис от цял свят!
     
Работният календар на Юлиан е като на някоя световна оперна звезда - препълнен за няколко години напред. Изключително търсен от колекционерите на екслибрис в Европа, Япония и Китай, ловчанлията трябва да балансира между многобройните им заявки за персонални екслибриси, поканите за самостоятелни изложби у нас и в чужбина, участията си в международни графични форуми и пленери, а напоследък и поканите за участие в журитата на големи международни екслибрис конкурси. Варненската публика може да бъде поласкана от факта, че въпреки този тежък график, след тазгодишните си самостоятелните изложби в Минск, Беларус и в Тианджин, Китай и участието си в журито на престижния екслибрис конкурс в Анкара, Юлиан успя да пристигне за поредната си самостоятелна изява в морската столица. В експозицията в „Ларго“ ще бъдат подредени работи от няколко серии офорти и литографии, рисувани през последните три-четири години. Името на една от тези серии, от която ще видим три литографии, даде и заглавието на изложбата - „Забравени сънища“. Ценителите ще могат да се насладят още на три офорта от цикъла „Време“, да видят отново няколко от прекрасните „Планински приказки“, рисувани по време на тримесечен пленер в Китай през 2010-та година, както и на дванадесет брилянтни офорта, посветени на дванадесетте подвига на Херкулес. В колекцията ще видим още приказни теми, фентъзи герои и образи от митологията – Одисей, Прометей, Дракула, та даже и светът на Толкин.
   
Графичните техники са особено благодатни за реализиране на творци с вкус към детайла и с богато въображение. Доказателство за това са и творбите на Юлиан – рисунъкът е изключително прецизен, работите са богати на детайли, сюжетите са наситени с образи. Изкушеният ценител може с часове да съзерцава работите му, наслаждавайки се на изящната линия на рисунъка и на многопластовото разгръщане на сюжета. Особено вълнуващи са трите литографии от цикъла „Забравени сънища“ - прозирна мъгла като че ли покрива рисунката, създавайки илюзията за почти забравен спомен от съня, в творбите има една въздушност и лекота, героите се носят в пространството, напомняйки за сънувания почти от всеки един от нас сън, в който летим... Сюрреалистичната разработка на темата е напълно подходяща, давайки възможност на художника да развихри необузданото си въображение, създавайки едни мистични, полуизградени-полуразрушени светове, символизиращи скрития свят на човешкото подсъзнание... един свят, заключен дълбоко вътре в нас, но успяващ да се промъкне в дебрите на съня ни... Свят, който отключва дълбоко скрити спомени или копнежи, оставяйки ги да се развихрят за кратко в селенията на Морфей и после потъвайки отново дълбоко вътре в нас..., оставяйки само един загадъчен, тръпчив, неясен спомен..., спомен от един забравен сън....
   
Особено внимание заслужава и цикъла офорти, разработващи дванадесетте подвига на Херкулес. Интересното тук е, че това са екслибриси, правени за различни колекционери от цял свят. Това е рядка, трудна задача – съчетаването на античната история с личността и името на един съвременен човек. И за наша гордост този талантлив български художник успява да изпълни трудната задача – съчетаването на високите естетически критерии с майсторската изработка, интересната трактовка и не на последно място – удовлетвореността на поръчителя. Ето затова творбите на Юлиан са едни от най-ценните екземпляри в колекционерските сбирки на японци, поляци, китайци, гърци, холандци, турци...
   
И не на последно място бихме препоръчали на зрителя да обърне специално внимание на литографията „Свети Георги“, която е истински хит сред българските ценители и галеристи – майсторска работа, много фина, с прекрасна композиция и магнетично въздействие върху зрителя.
   
Очакваме ви в новото арт-пространство на галерия „Ларго“ на улица „Хан Крум“ № 8, защото „Забравени сънища“ е изложба, която не бива да бъде пропусната!


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА
   
Юлиан Йорданов е роден на 16 декември 1965 г. в град Ловеч. През 1986 г. завършва Художественото училище „Илия Петров“ в София, а през 1995 г. се дипломира в НХА „Николай Павлович”, специалност „Графика”, с преподавател проф. Петър Чуклев. Юлиан работи в областта на графиката и екслибриса. От 1996 год. досега има 20 самостоятелни изложби в престижни галерии във Варна, Бургас, Пловдив, София, както и в галерии в Ерфурт, Германия, Анкара и Измир, Турция, Антверпен, Белгия. През 2012 г. ловчанлията прави самостоятелни изложби в Минск, Беларус и в Тианджин, Китай. Художникът има над 40 участия в най-престижните световни графични форуми, конкурси и биеналета за графика и екслибрис в Китай, Турция, Япония, Полша, Унгария, Италия, България, Швейцария, Словакия, Чехия, Белгия, Франция, Испания и други страни, където жъне невероятни успехи, става любимец на известни колекционери на екслибрис от целия свят и печели над 15 различни награди. Част от тях са Почетен диплом и Наградата на Президента на Асоциацията на американските графици г-н Мартин Ливайн на 8-то Международно биенале на графиката във Варна през 1995 г., Първа награда на Първото международно състезание за екслибрис в Анкара през 2003, Първа награда на 32-та FISAE EXLIBRIS EXHIBITION в Пекин, Китай (2008), Специалната награда на Музея за графично изкуство на 33-та FISAE EXLIBRIS EXHIBITION в Истанбул (2010), Юлиан печели Почетен диплом на престижни форуми в Гнезно - Полша, Лефкада - Гърция, Синт Никлаас - Белгия, Анкара - Турция, Оренсе - Испания, Специалната награда на 4-та Международна изложба на миниатюрата в Лондон през 2000 г. и много други. Живее и работи в София.



   
Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
01.08.2012 г. 13:54
Посетено:
1890
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15245-izlozhba-grafika-na-yulian-yordanov-v-galeriya-largo-varna