Изложби

Изложба "Тайни символи" на Петър Величков в гр. Варна

Изложба във "Вила Рома"

Изложба "Тайни символи" на Петър Величков в гр. Варна
             

◊ СЪБИТИЕТО

Младият и талантлив творец изненада почитателите на изкуството по време на "Нощта на музеите" през м. май т.г. в галерия "Париж-Москва" в София с уникалната си техника – смес от керамика, маслени и акрилни бои върху богатите на символика и цветове платна.

Изложбата на Петър Величков "Тайни символи" се пренася в морската ни столица от 1 август до 30 септември 2012 г. в артистичното пространство на ресторант "Вила Рома" в Морската градина.  

В последните 13 години Петър Величков живее и твори в американския щат Флорида. Вероятно тази отдалеченост и носталгия по Европа, преплетена с вдъхновението, почерпено от великите творци от средните векове начело с Йеронимус Бош, засилва интереса на художника, което наблюдаваме в неговите произведения. Картините му излъчват величие и разказват за хералдически символи, древни народи, причудливи създания и митологични образи.


◊ ОЩЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Една от отличителните черти на човека като Homo sapiens е търсещият ум. Ние винаги сме си задавали въпроси, не само относно нашето съществуване на Земята - защо сме тук, откъде идваме, какво става след смъртта, какъв е скрития смисъл на естествените феномени около нас, но и въпроси, засягащи самата природа на нещата. Хилядолетия наред сме изграждали система от вярвания, които са ни позволили, в някаква степен да си отговорим на тях. Като част от тази система от вярвания, ние сме развили огромен запас от знаци и символи, които ни напомнят за връзката ни със вселената.

Символите в живописта служат като визуален език за интерпретиране на комплексната идея и показател на универсални истини. Огънят, например, символизира слънцето; пролетното цвете представлява възраждането и новият живот; средновековният дракон съчетава символиката на въздуха, водата, огъня и земята, а грифонът е символ на закрилата...

Останалите значения на символите, които използва Петър Величков, могат да бъдат разтълкувани от почитателите на изкуството, които ще бъдат отведени в неговия интересен свят в гостоприемния арт салон на ресторант "Вила Рома" в Морската градина на гр. Варна до 30 септември 2012 г.

Автор:
Йорданка Костадинова, галерист
Публикация:
31.07.2012 г. 00:17
Посетено:
1858
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15239-izlozhba-tayni-simvoli-na-petar-velichkov-v-gr-varna