Изложби

Изложба на селектираните в конкурса за съвременно изкуство MOST

Изложбата може да бъде видяна до 9 септември в Телефонната палата

◊ СЪБИТИЕТО

Днес, 26 юли, в 19:30 ч. във VIVACOM Art Hall ще бъде открита изложба на 19 съвременни български артисти, селектирани от престижното международно жури сред повече от 600-те кандидатури в конкурса MOST.

Конкурсът се осъществява от Музейна галерия за модерно изкуство в партньорство с VIVACOM Art Hall и има 25 победители, първите 6 с най-висока оценка от които ще бъдат представени в галерията на Оборище.

Шестимата финалисти и специалната селекция на международното жури в първото издание на конкурса за българско съвременно изкуство MOST бяха обявени на пресконференция днес (26 юли) в Галерията за модерно изкуство в София. Антоанета Гълъбова е големият победител в конкурса. Умел живописец с почти бейкъновски замах, Антоанета е възпитаник на Националната художествена академия - София. Продължава образованието си в Кралския колеж по изкуствата и Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон. Участва в самостоятелни и групови изложби в Лондон, Порто и София, а през 2010 година е номинирана за престижната арт награда „Джон Мур“.

Сред останалите финалисти, на които Галерията за модерно изкуство ще предложи професионален арт мениджмънт са: Калоян Илиев-Кокимото (концептуален артист), Арслан Ахмедов (фотография), Калия Калъчева (живопис), Павлина Чакърова (концептуален артист) и Златин Орлов (кинетична скулптура).
 

◊ ИЗЛОЖБАТА

Селекцията, представена във VIVACOM Art Hall включва творби на артистите Любен Петров, Борис Праматаров, Светослав Недев, Александър Вълчев, Димитър Минков, Кристина Иробалиева, Светлана Бекярова, Иво Бистрички, Зоран Георгиев, Иван Костолов, Димитър Шопов, Десислава Христова-Тошева, Цветелина Максимова, Росен Тошев, Камен Старчев, Антони Георгиев, Симеон Стоилов, Петър Минчев и Иглика Христова. Организаторите на конкурса планират допълнителна церемония в арт пространството на VIVACOM Art Hall, на която ще бъдат присъдени и специални награди с номинациите на всеки един член от журито.

Началото на конкурса за българско съвременно изкуство MOST беше обявено в края на миналата година, а стремежът на организаторите е конкурсът да се превърне в ежегодно събитие с традиции и международнопризнати ментори. Инициативата е ориентирана изцяло в подкрепа на български автори, за да им предостави нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво. В журито на първото издание на конкурса MOST участват: Диана Пикасо – изкуствовед, Геза фон Хабсбург – изкуствовед и куратор, сър Питър Блейк – британски поп арт художник, Ирина Мутафчиева - директор на Националната галерия за чуждестранно изкуство, Валери Стефанов – председател на Съюза на колекционерите в България, Любен Генов - председател на Съюза на българските художници, проф. Свилен Стефанов – зам.-ректор на Националната художествена академия, катедра ‘’Съвременно изкуство’’, Деница Атанасова-Гергова – президент на Галерията за модерно изкуство.


Автор: Мария Попова
26.07.2012 г. 15:33
Посетено: 1082
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15229-izlozhba-na-selektiranite-v-konkursa-za-savremenno-izkustvo-most