Изложби

"Морският" - изложба живопис на художника маринист Христо Петров

Изложба в Арт галерия "Папийон", Варна

"Морският" - изложба живопис на художника маринист Христо Петров


◊ СЪБИТИЕТО

Новата изложба в арт галерия “Le Papillon” представя художник-маринист, роденият във Варна, Христо Петров – Морския.

Христо Петров ще ни покаже последните си платна от 19 юли до 09 август 2012 г. в изложбеното пространство на галерията във Варна.

Откриване на изложбата на 19 юли, четвъртък, от 19:00 ч., гр. Варна, ул. "Драгоман" 12 (до Куклен театър)


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Творчеството на Христо Петров е изцяло посветено на морето и морския свят. Повлиян от морските пейзажи на старите майстори, живописта му излъчва автентичното усещане за море, завладяло го със своето очарование и магия още в детските години. Да улови порива на вятъра, лудешката стихия на водата или покоя на залеза, лъчезарността на изгрева, това е мисия и съдба за художника, която той приема с радост, запазвайки във времето свежестта на емоцията в картините си. Обикаля любимото Черноморие от юг и на север, търсейки и опознавайки красотата на нашето Черно море, на което посвещава изкуството си.

Рисува го "денем спокойно или мрачно и сърдито, когато вълните с рев се гонят и плискат върху скалистия бряг. Нощем, сънливо със светлия диск на Луната, оглеждаща се във водата с неуловима пътека. Сутрин, със сребристата си светлина, зиме, със студената си красота или есента с носталгичните залези и мигащата светлина на фара" – споделя художникът.

Морето, това е неговия живот и вдъхновение. Той рисува, усещайки в себе си солта на водата и силата на вятъра, сребърната пяна, тичаща след стъпките по брега, яростният вой на бурята и проблясъка от слънчевия лъч на надеждата, кораби, отплаващи и  връщащи се от далечни земи, ветроходи с опънати платна, рибари с рибарските лодки и чайки – красив финал на фона на синьо небе.

Пресъздадени с много талант и любов към морето, картините му са част от колекции на негови почитатели по света:Америка, Аржентина, Германия, Русия, Гърция, Турция, Чехия, Украйна, Австрия, Франция и България.


◊ ОЩЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Христо Петров е роден на 04.01.1960 във Варна. Завършва Шуменския университет ”Епископ Константин Преславски”, специалност живопис, а любовта към изкуството и морето определят посоката му на развитие. Детството му преминава около рибарските лодки и рибарите, плуване, гребане и модерен петобой. Завършва професионален курс за леководолази във Варна, което го въвежда в тайнството на подводния морски свят. Завършва „Морската учебна школа” във Варна, следват години плавания с търговските кораби на Български морски флот. Вдъхновен от натрупаните впечатления от далечни страни и екзотични брегове, показва в различни пристанища скици, акварели, пастели и рисунки.

Самостоятелни изложби:

2009 - Галерия „Бургас”
2010 - Галерия ”Одесос” - Варна
2010 - ХГ „Елена Карамихайлова” - Шумен
2010 - Галерия ”Бургас”
2011 - Културен център „Двореца” - Балчик
2011 - ХГ Каварна
2011 - ХГ - Балчик
2011 - Зелен образователен център - Шабла
2011 - Алфа арт галерия” - Варна, декември 2011

Има над 45 участия в групови изложби.

 

Автор:
Арт галерия Папийон
Публикация:
17.07.2012 г. 13:42
Етикети:
Посетено:
4467
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15200-morskiyat-izlozhba-zhivopis-na-hudozhnika-marinist-hristo-petrov