Изложби

Снимки от зелените протести на Орлов мост представя антропологът Васил Гарнизов

Изложба "Между антропологията и фотожурналистиката" в галерия "Личното пространство"

Снимки от зелените протести на Орлов мост представя антропологът Васил Гарнизов


◊ ИЗЛОЖБАТА

Снимки от зелените протести на Орлов мост представя антропологът Васил Гарнизов


Изложбата "Между антропологията и фотожурналистиката" показва гневното лице на столицата в галерия "Личното пространство"

Изложбата се състои от 35 фотографии, кадри от последните софийски протести против закона за горите, които обединиха граждани и неправителствени организации под една кауза. Чрез уловените лица и моменти Васил Гарнизов споделя по-артистичните и нехарактерни оттенъци на реалното преживяване. Изложбата включва както портрети, така и по-общи кадри и състояния и картини от вечерната, недоволна столица. Не липсват и типичните кадри на сблъсъци със силите на реда.

Изложбата ще бъде открита на 11 юли от 19:00 часа, а любезен домакин ще бъде галерия „Личното пространство“. Специфична атмосфера за снимките и техните зрители ще създаде превърнатият в експозиционно пространство етаж от стара софийска къща, тематично разположена именно на бул. “Витоша” 45.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Васил Гарнизов е антрополог, преподавател в Нов български университет в програмите по антропология и политически науки на английски език, с докторска степен и научно звание доцент. Възпитаник е на Софийския университет, изследователската си дейност започва в Българската академия на науките.

Представител е на поколение, което познава добре както социализма, така и времето на промените. Има траен интерес към социалната проблематика, икономическите промени и политиката в глобален контекст, към начините на живеене в мегаполиса и в селото, към кризите и конфликтите в отношенията на общностите и околната среда.

Васил Гарнизов ръководи и участва в мащабни проекти като изследване на състоянието на българското общество, осъществява наблюдение и анализ на политически ситуации у нас, проследява промените в средноазиатските държави, членки на ОНД, наблюдава процесите в Черноморския регион.

Кризите и конфликтите, свързани с местното развитие и идеята за местното самоуправление са водещи и в работата му като заместник-министър в Министерството на регионалното развитие в кабинета на Иван Костов, като консултант на неправителствени организации от Европа, които идват с идея за подпомагане на местното развитие.

Опитът в професионалната си кариера е натрупал на терен, в търсене и изследване на различни начини на живеене в динамиката на промените. Старае се да прилага своето познание в практиката. Васил Гарнизов е и активен блогър - познанието и емоцията, натрупани от срещата с хора, не остават скрити в научни текстове и доклади, но се появяват редовно във вестникарски рубрики по актуални проблеми.

Освен зелените протести в обектива на антрополога попадат и вълненията около големия пожар на Витоша от последните дни. Отразяването отново е от мястото на събитието. През последните години Васил Гарнизов активно снима и пише, превръща терена в текст – словесен, а в настоящата изложба - визуален.



Автор:
Иван Попов
Публикация:
10.07.2012 г. 11:53
Посетено:
2059
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15170-snimki-ot-zelenite-protesti-na-orlov-most-predstavya-antropologat-vasil-garnizov