Изложби

"Златен капител" за 90-годишния юбилей на арх. Косьо Христов

Ретроспективна изложба в галерия „Дом на архитекта”, Варна

"Златен капител" за 90-годишния юбилей на арх. Косьо Христов


◊ СЪБИТИЕТО

По повод 90-годишния юбилей на арх. Косьо Христов, на 5 юли от 18.00 ч. в галерия „Дом на архитекта”, Варна, ул. „Мусала 10”, се открива ретроспективна изложба с документални материали, оригинални чертежи, проекти, концепции и рисунки. Куратор на изложбата е доц. д-р арх. Станчо Веков.

При откриване на изложбата заслужилият творец арх. Косьо Христов, достигнал достолепната 90-годишна възраст, ще бъде удостоен със специалната награда на Съюза на архитектите в България „Златен капител”.


◊ АРХИТЕКТЪТ

Aрх. Косьо Христов e един от най-успешните варненски архитекти, завършили архитектура в някогашния Държавен университет Варна (1947-1953), където се дипломира при проф. Петър Загорски, с проект по жилищни сгради.

Роден на 5 юли 1922 г. в с. Мировци до Нови пазар, той завършва гимназия в Шумен, след което е мобилизиран на фронта за 5 години. По време на следването си работи като художник, за да се издържа. Голям майстор на портрета, Косьо Христов е създал стотици творби в различни техники и формати, включително и по поръчка на големия български акварелист Константин Щъркелов, негов преподавател в университета.

Арх. Косьо Христов работи в Проектантска организация Варна от самото й създаване. Живее известно време в Тунис и Либия, където също има реализирани обекти. Автор е на множество забележителни сгради във Варна и областта. Знакови за неговото творчество и за Варна са Фестивалният и конгресен център, минералната баня „Гъбата”, хотел „Черно море”, сградата на бившия Научно-технически съюз, реконструкцията на Кукления театър, кино „Добрич”, плувни басейни във Варна и Добрич, много жилищни и обществени сгради.

Темата за термалните води като източник за екологично отопление и в съвременните спа центрове заема специално място в творчеството на арх. Косьо Христов. Той залага иновативното използване на термални води в минералната баня „Гъбата”, както и в отоплителната система за сградата на Научно-техническия съюз, в която сега са разположени офисите на много фирми.

За своето забележително творчество арх. Косьо Христов е носител на много отличия, между които орден „Г. Димитров” за ФКЦ и Награда „Варна”.



Автор:
Виолета Тончева
Публикация:
04.07.2012 г. 16:32
Етикети:
архитектураВарнаизложбаюбилей
награда Златен капител
Арх. Косьо Христов
Посетено:
1669
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15149-zlaten-kapitel-za-90-godishniya-yubiley-na-arh-kosyo-hristov