Изложби

Проектът "On the move / В движение" в галерия "Сезони"

Инсталация, обекти, концептуална фотография, живопис и видео, ситуирани и обединени около идеята за движение

Проектът "On the move / В движение" в галерия "Сезони"
Павлина Чакърова. От серията "Автоабстракции"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Сезони“
ул. "Кракра" No 2A, София

представя изложба
On the move / В движение

28 юни–11 юли 2012 г.

С участието на:
Павлина Чакърова
Нина Русева
Спартак Йорданов
Силвана Тонева / Александър Тилер
Хакан Пехливан


Куратор: Диана Драганова-Щир


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

Проектът „В движение / On the move” представя различни артистични практики (инсталация, обекти, концептуална фотография, живопис и видео), ситуирани и обединени около оста движение, действие, преместване... Изборът на заглавие е провокиран от проблема за „мобилността“ и движението в съвременното глобално общество. Пътуването, миграцията, преминаването на граници в съвременния свят са нещата, които размиват границите на познатата идея за самоличност, идентификация и принадлежност към едно място. Съдбата на съвременния човек в глобалния свят може условно да се нарече движение, преместване, действие.

Проектът „В движение / On the move” дава възможност на художниците да представят своите произведения в контекста на съвременното общество, глобалните промени и идентичността. Наименованието на проекта е знаково, то служи като отправна точка, която се развива както тематично, така и стилово, посредством използването на различни техники и визии.

Художниците, поканени да участват в проекта, тематизират и представят движението като действие, преместване, напредък. Движението като преодоляване на множество вътрешни и външни граници, ограничения или просто наложени условности, които всеки от нас носи със себе си.

Процесът на движение отвън навътре и респективно отвътре навън на културната сцена е особено актуален през последните години. В настоящия проект идеята се реализира чрез участието на автори от различни културни среди и чрез представяне на различни гледни точки.

Идеята на проекта „В движение / On the move” е да се развие във времето и да се представи в София, Берлин и други градове. Траекторията на неговото движение ще се определя от избора и привличането на нови художници. В процеса на работа и комуникация целта е да се проблематизира и осъзнае по-ясно темата за мобилността. Основно значение има идеята за взаимния процес на обмен на възгледи и информация, комуникацията и опитът за разбиране, както на интернационалните, така и на локалните отношения в собствената страна.Автор: Организаторите
30.06.2012 г. 17:29
Посетено: 1079
Етикети: Спартак Йорданов, Нина Русева, Павлина Чакърова, движение, мобилност, арт новини, изложба, Диана Драганова-Щир, Хакан Пехливан, Александър Тилер, Силвана Тонева, в движение
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15128-proektat-on-the-move-v-dvizhenie-v-galeriya-sezoni