Изложби

Американски авангардни артисти създадоха интерактивна телекомуникационна инсталация

Творбата e част от изложбата на Водна кула арт фест в Телефонната палата

Американски авангардни артисти създадоха интерактивна телекомуникационна инсталация


◊ СЪБИТИЕТО

До петък, 27 юни, VIVACOM Art Hall е една от главните локации на Международния фестивал за съвременно изкуство „Водна Кула”. Основен акцент в изложбата в Телефонната палата е авангардната инсталация на Макс Гасман и Мара Голдуин от SOFAR Channel.

Творбата е вдъхновена от историята на телекомуникациите по време на комунизма и се помещава в две затъмнени стаи към арт пространството на телекома. Двамата американци, живеещи в столицата на ъндърграунд културата Берлин, сглобяват интерактивната инсталация, след като цяла седмица събират подходящите за целта предмети и излезли от употреба телекомуникационни устройства в сградата на палатата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

С инсталацията, наречена „SOCHATA - The SOFAR Channel Telegraph Agency”, двамата творци експериментират с новите модели на комуникация. Посетителят става слушател на неразбираеми звуци, които целят да събудят интуитивна и индивидуална интерпретация и реакция. Макс и Мара обясняват, че посредством инсталацията си ще се опитат да върнат ентусиазма обратно в модерната магия, наречена „телекомуникация”.

Изложбата във VIVACOM Art Hall включва още близо двадесет творби на български и международни артисти, сред които Анди Броди (Англия), Ванеса Доус (Ирландия), Ирене Антон (Германия), Мария Гювели (Гърция), Матю Мартин (САЩ), Рони Бен-Ари (Израел), българите Георги Ямалиев, Ирина Георгиева, Искра Николова, Христо Колев, Калин Плугчиев и други.

Международният фестивал предвижда още редица дискусии, пърформанси, творчески работилници и постоянни артистични инсталации в програмата си във VIVACOM Art Hall.

Водна кула арт фест е мащабно културно събитие, което превърна пет ключови места в София в място за срещи и обмен на опит, идеи, и концепции в сферата на съвременното изкуство. Мотото на тазгодишното издание на фестивала е „Следвай белия заек” и за откриването му огромен надуваем заек е инсталиран на терасата пред VIVACOM Art Hall. Вдъхновен от „Алиса в страната на чудесата”, девизът илюстрира любознателността и безстрашието на човешката природа. Водна кула арт фест ще се опита да задоволи тези нейни „потребности” посредством деветдневна програма, обхващаща различни области на изкуството. Всички събития са с вход свободен.


Автор:
Таня Недялкова
Публикация:
26.06.2012 г. 14:38
Етикети:
арт новинисъвременно изкуствоинсталацияизложбаVIVACOM Art hall
Мара Голдуин
Макс Гасман
Водна кула арт фест
Посетено:
1229
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15093-amerikanski-avangardni-artisti-sazdadoha-interaktivna-telekomunikatsionna-instalatsiya