Изложби

Фон: Млади автори 2012 / "Временно, но трайно"

Първа самостоятелна изложба на Зоран Георгиев

Фон: Млади автори 2012 / "Временно, но трайно"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Сариев", Пловдив
представя:

Фон: Млади автори 2012
Временно, но трайно

Първа самостоятелна изложба на Зоран Георгиев

Представен от Правдолюб Иванов

29 юни – 17 август 2012
откриване: 29 юни (петък), 19:00 часа

„Фон: Mлади автори“ е ежегодна платформа на Галерия "Сариев" за млади автори, чиито изложби се реализират в пространството на галерията и в публични пространства. В изданията на платформата през 2010 и 2011 младите автори бяха представени от кураторите Владия Михайлова – 2010 и Вера Млечевска – 2011 година. За „Фон: Mлади автори“, 2012 галeрия "Сариев" покани художника Правдолюб Иванов, автор от листа на галерията и преподавател в Националната художествена академия, София, да представи Зоран Георгиев.


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Временно, но трайно“ е първата самостоятелна изложба на завършилия през 2012 година Националната художествена академия в София Зоран Георгиев. Изложбата говори за нещата, които се случват временно, но обективно погледнато, продължават да се случват трайно. Могат да бъдат артефакти (акцията „Артефакт“ – обекти, видео от 2012); касова бележка, „запечатана“ в натюрморт за вечно ползване („Натюрморт с касова бележка“, 2011); кубче Рубик с режийни разходи за безконечна игра („Разходи“, 2010). Връзката временно-трайно е в повторяемостта на художествените субекти, било то като изображение („Изкуство. Професия или хоби?“, 2012), или като действие („Човек отива на пазар, човек се връща от пазар“, 2011).

Зоран Георгиев не се ограничава в техники и художествени похвати. Той използва цялата гама от инструментариума на съвременното изкуство - видео, реди-мейд, прецизна класическа маслена живопис, сложни механизми, но не с цел демонстриране на професионално техническо умение, а за намирането на адекватен носител за изразвяванe на тезата си.
 
За Зоран Георгиев Правдолюб Иванов казва: „Прецизно изработените от него предмети и обекти донасят до нас една мета-реалност, много често натоварена от автора със социално-политическо напрежение по доста личен, но и забавен начин... За Зоран важи с пълна сила тезата на Никола Бурийо, че съвременният художник използва цялата налична визуалност на света, подобно на диджей, който свободно миксира „семпли“ от нея... Живопис, обекти, видеа и инсталации на Зоран създават едни временни визуални „скречове“, които обаче остават трайно у нас, зрителите.”


◊ ЗА АВТОРА

Зоран Георгиев е роден през 1985 в Гевгелия, Македония. От 2006 живее и работи в София, България. Завършва Националната художествена академия, София, специалност „Живопис“. През 2012 е сред номинираните художници на конкурса за съвременно изкуство БАЗА. През 2011 г. получава наградата на фондация “Св. св. Кирил и Методий“ за живопис и е между номинираните на конкурсите “Гауденц Б. Руф“ и Essl Art Award CEE 2011. Има участия в множество престижни изложби в страната, сред които: Shortlist - изложба на номинираните художници за конкурса “Гауденц Б. Руф“, Галерия “Райко Алексиев”, София; Изложба на номинираните за Essl Art Award CEE 2011, Галерия Академия, София; “След полета“, Галерия ИСИ, София; Кутии за сънища, Галерия "Шипка" 6, София; Музейни сувенири, Галерия ИСИ, София; 10x5x3, Галерия "Шипка" 6, София.


Автор:
Галерия Сариев
Публикация:
24.06.2012 г. 16:40
Посетено:
1330
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15078-fon-mladi-avtori-2012-vremenno-no-trayno