Изложби

Плакати за един устойчив свят

Рио + 20 & Международно триенале на сценичния плакат - София

Плакати за един устойчив свят


◊ СЪБИТИЕТО

През юни 2012 година, 20 години след първата подобна инициатива, Рио де Жанейро, Бразилия е домакин на най-значимия форум на ООН, посветен на глобалните проблеми на човечеството и устойчивото развитие на планета като цяло.  Събитието събира близо 50 000 души, сред които държавни и правителствени ръководители, министри, представители на националните парламенти от всички държави-членки на ООН. Българската делегация в РИО + 20 е ръководена от Президента на Р България - Росен Плевнелиев.

Мащабите на събитието РИО + 20 и най-вече неговата универсална значимост са повод бразилските колеги да инициират създаването на международната плакатна акция „Плакати за един устойчив свят” и да поканят Международното триенале на сценичния плакат за неин официален представител в България.

На 20 юни 2012 в различни точки на планетата, в т.ч. и в София, едновременно ще бъдат представени 30-те плаката на именити световни творци, инспирирани от темите на конференцията. Това, което прави българското събитие уникално, е, че чуждестранната колекция е обогатена с 20 новосъздадени български плаката. Те са резултат от организирания от триеналето национален анонимен конкурс, от който бяха селектирани 20 произведения и определени 3 награди.

Кампанията "Плакати за един устойчив свят" е част от усилията на Триеналето периодично и последователно, във време на агресивна комерсиална реклама, да фокусира общественото внимание върху ролята и силата на социалния и културен плакат, създавайки професионална артистична платформа, където постиженията на съвременните български автори се съизмерват с високи и актуални образци от световното изкуство.

Най-оптимистичният резултат и увереност, че сме на прав път, откриваме в средната възраст на българските участници, която е между 22 и 23 години. Факт, превръщащ политическото говорене за устойчиво развитие, за зелена икономика и за изкореняване на бедността в артистична и гражданска позиция с конкретни измерения в бъдещето.
Албена Спасова


◊ НАГРАДИ                

• Първа награда & Награда на GLOBUL (1 500 лева) – Люба Томова

• Две равностойни награди (по 500 лева):

. Ненко Атанасов (за плаката „Бедност”)
. Ана Симеонова

Участници в изложбата:

. Анна Симеонова
. Борислава Караджова
. Здравка Будинова, 3 бр.
. Ивона Станкова, 3 бр.
. Йордан Марев
. Катерина Димитрова
. Кремена Пехливанова
. Люба Томова
. Марио Пандалиев
. Мая Стайкова
. Неда Станкова
. Ненко Атанасов, 2 бр.
. Николай Петров
. Ребека Оссес
. Симеон Кръстев




Партньори: Столична Община, Съюз на българските художници, GLOBUL, Държавен културен институт към МВнР на Р България.

Проектът е част от календара на културните събития в Столична община за 2012 г. и се провежда в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.



Автор:
СБХ
Публикация:
19.06.2012 г. 10:09
Посетено:
1640
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15027-plakati-za-edin-ustoychiv-svyat