Изложби

Съвременно унгарско изкуство на емайла гостува в Сливен

Изложба емайл „Огнена магия” на творци от град Кечкемет

Изложбената къща „Георги Миркович” отвори вратите си за експозиция, представяща творчеството на автори от Унгария в жанра „емайл”. Тя се нарежда до уникалните сбирки, гостували в града под Сините скали чрез сътрудничеството на Художествена галерия „Димитър Добрович” с културните центрове в София на редица европейски страни. В Сливен изложбата бе открита от ръководителката на културния институт Даниела Ненчева и представена  от Тошо Дончев - директор на Унгарския културен център.

Сбирката на 24 автори, участващи с 27 творби, се съотнася към по-нетрадиционните „художествени изображения”. На същото място – във възрожденска къща „Георги Миркович”, неотдавна гостува и сбирката „Сполучлив избор” на чешкия творец на графити Ян Калаб.

Чрез изложбата под наслов „Огнена магия” сливенци могат да се насладят сега на творчеството на майсторите, разкриващи ценностите и виждането си за света чрез трудното изкуство на емайла. С него - върху медни и стоманени плочи, са представени вълнуващи сюжети из историята, битието, днешния ден, и портрети на сакрални личности в развитието на славянската и на националната унгарска култура.

Говорилият за характера на сбирката основателно свърза нейната насоченост с целите за представяне на различни стилове в работата с „материала емайл”: „от движещите се от ортодоксалната автентичност - до творбите, носещи  в себе си духа на художествения текстил”. Известно е, че традицията в това изкуство има над стогодишна давност и утвърждаване, като съвременните, „модерни преображения” на творчеството с емайл се свързват определено с 60-те години на миналия век. И е дълъг извървяният път на изкуството на емайла: в движението и възприемането му като „приложно” и в сферата на „бижутерското” – до въздействието  на изобразителните изкуства. В тях вече над изработката определено доминират търсенията на експеримента – в техниките, както и в открояването като основен елемент на художествената идея и замисъл.

Изкуствоведите съзират в това изкуство стремеж за обновление днес – в съответствие с порива и на съществуващото от 1997 година Сдружение на унгарските майстори на емайла - за тъй желано успоредяване на жанра с модерната насоченост и процесите в изкуството. Чрез гостуващата в Сливен изложба ценителите се запознаха с различни техники и преображения на емайла (цветен, клетъчен, фасетиран, филигран), със стремежа за претворяване на теми с философски и екзистенциален характер. Това е видно от портретите на Наум, единият от които е назован „Сбъдващият Наум”, от сюжети със заглавия като „... блажено възкръснали”, „Ухото на ангела” и др. Зрителят се замисля и за темите, които обсъждат „Двама философи в мъглата, обърнали гръб на всички”...

Сливенската художествена галерия „Димитър Добрович” получи като дар от директора на Унгарския културен институт Т. Дончев  изследването „Обществени и религиозни връзки между Унгария и Балканите”.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
17.06.2012 г. 20:04
Етикети:
Унгарски културен институтСливен
Огнена магия
Изложба емайл
Посетено:
1346
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15015-savremenno-ungarsko-izkustvo-na-emayla-gostuva-v-sliven