Изложби

Изложба на американския фотограф Саймън Люис в галерия "Юзина"

В рамките на Месец на фотографията

Изложба на американския фотограф Саймън Люис  в галерия "Юзина"
Танцьорка от остров Бали Фото: © Саймън Люис


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Юзина” представя

MEMORIA ON BEAUTY – Fashion and Dance Photography

Самостоятелна изложба на американския фотограф Саймън Люис


Куратор Десислава Монева

21 юни – 4 юли 2012 г.

Откриване: четвъртък, 21 юни 2012 г., 19.00 ч.
ул. "Московска" 11, София

Специален гост Н. Пр. Г-н Джеймс Уорлик – Посланик на САЩ в България


Oт 21 юни до 4 юли галерия „Юзина” представя изложбата
MEMORIA ON BEAUTY – Fashion and Dance Photography на Саймън Люис, подготвена съвместно с неговия европейски куратор и Арт директор на галерия „Юзина” – Десислава Монева.

Саймън Люис живее в Ню Йорк и работи в областта на портретната, модна и танцова фотография. Завършил е Глобална фотография в Колежа за визуални изкуства, Ню Йорк (SVA), като в момента подготвя няколко изложби за 2012 г., междувременно работейки за Ралф Лорен, „Нокиа”, „Огилви”, Робърт Марк, „Канон”, „Харпърс Базар” Мексико и мн. др.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Проектът MEMORIA ON BEAUTY – Fashion and Dance Photography е част от Месеца на фотографията и се реализира с помощта на Националната художествена академия и Академията за фотография.

Изложбата отразява културните влияния, които вдъхновяват множество аспекти от живота на Саймън Люис. Работата му е повлияна не само от пътуванията, но и от ориенталските художници като Жан-Леон Жером и Джон Сингър Сарджънт, както и от фотографите от 19. век, Фелис Беато и Барон Раймунд фон Щилфрийд-Ратениц – артисти, които документирайки или възхвалявайки „екзотичните“ култури, са ги показали на света. „Повече от 150 години този свят става все по-малко място. Осведомеността на хората за културните различия е много по-голяма, и все пак тези познания заплашват запазването и цялостта на отделните традиции... Опазването на традиционните форми на танц, музика, изпълнение, облекло и идентичност е по-важно от всякога.”, споделя във връзка с изложбата фотографът Саймън Люис.

Mагьосникът на обектива е бил в повече от 40 страни. Фотографиите му също са обиколили целия свят, като не спират да очароват посетителите на изложбите със своята непреходност, илюстрирайки човешкото любопитство към непознатото и недокоснатото. Творбите му са израз на човешките състояния, движението на живота и красотата на взаимните преживявания.
 
„Саймън изобразява настроения, влияния, мисли и мечти, съчетани в различни цветове, светлини и вибрации. Всяка фотография притежава свой нов уникален характер и изтънчена чувствителност, разкривайки индивидуалността на автора. Може да усетим откровеността на неговото дълго пътуване към себе-откриването.” отбелязва кураторът на изложбата Десислава Монева.


Автор: Галерия Юзина
17.06.2012 г. 17:52
Посетено: 1258
Етикети: арт новини, фотоизложба, фотография, Галерия Юзина, Fashion and Dance Photography, MEMORIA ON BEAUTY, Саймън Люис
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15014-izlozhba-na-amerikanskiya-fotograf-sayman-lyuis-v-galeriya-yuzina