Изложби

"Цветът на нещата" или Полъх от Израел

35 израелски художници гостуват в Русе

"Цветът на нещата" или Полъх от Израел
Картина на Авива Бар-Зив


За първи път у нас гостува толкова голяма група от израелски художници. Всъщност идеята за мащабната експозиция е на собственика на фирма „Филтър - България” със седалище в Русе, Ехуд Алони. Интересното е, че израелският бизнесмен е не само всеотдаен и щедър меценат, но и самият той се занимава активно с изкуство – в свободното си време рисува и създава малки пластики. Решил е, че ще е добре да представи по-масирано художници от своята родина именно тук, в Русе. Защото още от стари времена най-европейският български град е и сред центровете на еврейската диаспора на Балканите. Тук през 1905 година се ражда и единственият засега нобелист, роден у нас, Елиас Канети, потомък на стар сефарадски род, дошъл от Испания, през Цариград в Русе. За аранжирането и организацията на изложбата
Е. Алони беше подпомогнат от галеристката Елена Великова.

Откриването в Градската художествена галерия на ул. „Борисова” 39 събра многобройна културна публика, която възторжено аплодира част от пристигналите 15 художници, водени от куратора г-жа Бруриа Хаснер. Радостното е, че гостите ще организират в скоро време изложба на наши художници в Тел Авив.

Групата „Matter of color” („Цветът на нещата”), както се вижда от тази живописна изложба под надслов „A Flavor of Israeli Art” („Полъх от Израел”), е обединила творци – с различна професионална подготовка и умения – но, без съмнение, единомишленици, при това с близка естетика. Рядко бях виждал подобна изложба с толкова сродни по дух и изразни средства автори. Повечето от тези 70 ярки, многоцветни платна са решени определено абстрактно или с полуфигуративен израз. Освен маслени бои са използвали акрилни бои със смесени техники върху платно, дърво или хартия. Част от тях са решени като композиции или пейзажи, други като „преживяни” или „асоциативни” пейзажи, често без определен обект. Вижда се, че тук е силно влиянието на американската живопис от 50-те години на ХХ век. Изложените творби впечатляват преди всичко с колорита си, като цветът, чрез свободни петна, точки, геометрични фигури или линии – e основният, организиращият елемент. В това е и силата на повечето от тях. Цветът тук е конкретен израз на душевното състояние на твореца. Онова, което той иска да представи на зрителя, готов да приеме и да съпреживее заедно с него тази живопис. Обърната повече към чувствата, отколкото към разума. При една пределна спонтанност на изказа, един твърде жив темперамент, който чрез бързи и смели движения търси своите артистични внушения. Една обаятелна наивност на материята, в синхрон със сезона – с багрите, топлината и духа на лятото, което вече започна.


Автор:
Огнян Стамболиев
Публикация:
17.06.2012 г. 17:27
Етикети:
ГХГИзраелРусеизложби
израелски художници
Matter of color
Посетено:
3206
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15013-tsvetat-na-neshtata-ili-polah-ot-izrael