Изложби

Изложба на Красимир Андонов в галерия "Credo Bonum"

В рамките на Месец на фотографията

Изложба на Красимир Андонов в галерия "Credo Bonum"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Credo Bonum"
представя

Красимир Андонов

"Светлина и култ.
Скално-изсечени паметници от източните Родопи"


19 юни – 17 юли 2012

Откриване – 19 юни 2012, (вторник), 18.30 часа

Красимир Андонов започва да работи по фотографската серия "Скално-изсечени паметници" през есента на 2009 и продължава досега.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Първите кадри са направени по платото на Белинташ. Ниското косо осветление на залязващото слънце открива пред очите на автора форми в скалите, невидими през деня. Така той осъзнава светлината като археологически инструмент, чрез който може да търси и "чертае" изсечените от човешка ръка светилища, олтари, пещери и ниши. Красимир Андонов усъвършенства тази техника в продължение на няколко години. Снима предимно през нощта с фотокамера, която е четири пъти по-чувствителна от човешкото око (Фотокaмера: Nikon D3s, Oптика: Nikkor f2,8/24-70mm, Nikkor f2.8/28 mm, Nikkor f1,8/85mm, Nikkor f2,8/16mm, Nikkor f4,5-5,6/70-300 mm). За осветление използва насочени фенери и всевъзможни светещи приспособления, с които "рисува" по време на дългите експозиции. Различните цветове на светлината постига с помощта на цветокоригиращи кинофилтри. Впоследствие добавя и дневни кадри към серията. Всички фотографии са без допълнително обработка.

Източните Родопи са известни като района с най-голяма концентрация на скално-изсечени паметници от древността. Маршрутът на Красимир Андонов минава през Белинташ, светилището Харман кая, светилищата при село Татул, село Ковил, село Дъждовница  и село Ночево, Орлови скали, светилището при село Долно Дряново (Западни Родопи) и др.

В известните култови центрове фотографът съзира художествен обект, който се променя в различните сезони и части на деня, излъчвайки всеки път необикновена красота и мистика. Затова се връща понякога многократно, докато открие подходящия ъгъл или най-благоприятната светлина, с която да улови всяка резка от длето в камъка.

Освен поразителния естетически ефект серията му има и принос към знанието за тези находки. Снимките представят неизвестни детайли и акценти относно същността на широко познатите култови места.

В експозицията е селектирана малка част от серията "Скално-изсечени паметници", но проектът е все още в развитие и пътуванията на Красимир Андонов из Родопите продължават.


◊ ЗА АВТОРА

Красимир Андонов е български визуален артист (оператор и фотограф). Завършил е Националната академия за театрално и филмово изкуство в София (1990-95 Кино и телевизионно операторско майсторство в класа на проф. Георги Карайорданов и 1993-97 Художествена фотография в класа на проф. Румен Георгиев).

В продължение на много години работи като оператор в рекламния бизнес. Красимир Андонов снима и много документални и някои игрални филми. През 2011 г. той работи по проекта за пълнометражен игрален филм “Отрова за мишки”.

Фотографията е другата му страст. От студентските си години е запален по хуманистичната фотография. Негови творби са публикувани в много части на света.

От 2008 г. Красимир Андонов преподава в специалност “Класическа черно-бяла фотография” в НАТФИЗ “Кр. Сарафов“.


. Изложбата е част от Месец на фотографията 2012, организиран от Национално сдружение Фотографска академия "Янка Кюркчиева".


Автор: Светлана Куюмджиева
16.06.2012 г. 22:34
Посетено: 2463
Етикети: арт новини, Красимир Андонов, Месец на фотографията, фотография, изложба, Галерия Credo Bonum, източните Родопи, Скално-изсечени паметници
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/15011-izlozhba-na-krasimir-andonov-v-galeriya-credo-bonum