Изложби

Творби от международен пленер "Погановски манастир" - Сърбия

60 картини - масло, пастел, акварел и комбинирани материали

Творби от международен пленер "Погановски манастир" - Сърбия


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Творби от международен пленер „Погановски манастир” - Сърбия

19 юни – 3 юли

Откриванe – 19 юни, 18.00 часа
Галерия на СБХ, ул. „Шипка” 6, етаж 3

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА
             
Международният художествен пленер „Погановски манастир” в едноименния манастир, чиято църква е посветена на св. Йоан Богослов, е един от 200-те художествени пленера в Сърбия. Красотата и мирът, които излъчва манастирският комплекс с околността си, са били основната причина за събиране на живописците. Не по-малко са ги очаровали и легендите от този край, бързеите на Ерма и монументалният изглед на Влашка планина със своите ритми и цветове. А живописването в пленер предполага непосредствена работа в природата и от художника живописец търси ясна и чиста изобразителност, онази деликатна изобразителност, която регистрира всяка промяна на светлината и сенките, на близките и далечните тонове, което изисква умело око и истинска художествена нагласа...

Международният пленер „Погановски манастир” е основан през 1993 година, което означава, че през тази 2012 година отбелязва 20 години съществуване и дейност. Основан е от Общинското събрание на г. Димитровград и Градската галерия с цел повдигане нивото на изобразителната култура в тази среда. В двадесетте досегашни пленера са участвали 210 творци, а картинният фонд е обогатен с 410 творби на художници от Сърбия, Черна гора, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Македония, България, Румъния, Гърция, Турция, Франция, Русия, Полша, Англия, Ирландия, САЩ, Мексико, Китай... Пленерът се провежда ежегодно от 1 до 10 август, а картините се  експонират редовно в Димитровград, Пирот, Ниш, Белград, София.

Подборът на участниците в международния пленер „Погановски манастир” за тази изложба е включил около 60 картини в техниките масло, пастел, акварел и комбинирани материали. Между тях е цяла плеяда от познати и признати автори.

Радмила Влаткович,
изкуствовед, музеен съветник
 

            
Автор: СБХ
15.06.2012 г. 16:36
Посетено: 1405
Етикети: арт новини, Сърбия, международен пленер, изложба, СБХ, Погановски манастир
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14998-tvorbi-ot-mezhdunaroden-plener-poganovski-manastir-sarbiya