Изложби

Акценти в изложбената програма на "Локация Център" 2012

Културни събития "Локация Център" - 22-29 юни 2012

Акценти в изложбената програма на "Локация Център" 2012


◊ АКЦЕНТИТЕ

Три са изложбите, които очертават акцент в изложбената програма на културни събития „Локация Център” 2012 – „По истински случай”, „Кошмарт” и „8 лесни стъпки”.

Изложбата „По истински случай”
се състои от две части: Първата съдържа фотографии на обекти произведени в миналото, но запазени и все още част от интериора на културни институции, университети, частни домове или улици. Сред тях има необичайни чекмеджета от последния етаж на сградата на Съюза на българските художници, автобусна спирка в гр. Хисар, пейка с кожени седалки в сградата на Столична община и т.н. Подбрани заради нетипична форма, хрумка в употребата на материали, мотив или структура, тези предмети са заснети и описани накратко. Без история и създател. Фокусът е върху това, което представляват в момента. Всички фотографии в проекта са дело на Михаил Новаков и Наталия Йорданова.

Втората част на изложбата представя същите тези обекти, но този път вече такива, каквито ги виждат и разбират съвременните дизайнери – като студио ФУНКТ, студио tochka&tochka, сдружение Трансформатори, Деница Бояджиева, работилница Пункт, Владимир Рачев, Георги Манасиев, Бензо, Константин Ачков, Яна Каишева. Тяхната интерпретация е максимално свободна, същото важи и за изразните средства - макет, колаж, илюстрация, инсталация, прожекция, реална мебел и предмет, в съчетание с различни техники и разнообразни материали (хартия, картон, бои, метал, тел, дърво, керамика, глина).

Куратор на изложбата е програмния директор на Sofia Design Week 20120 Адриана Димитрова.

Съпоставяйки двете гледни точки към един и същ обект, тя цели да разкрие многообразието в интерпертациите и мисленето на дизайнерите спрямо контекста на тяхното време. Миналото е заснето, окачено, непроменливо, неподвижно и мълчаливо. Настоящето е неочаквана идея, изненада, вдъхновена по истински случай.

• Изложба ”По истински случай” ще бъде открита на 22 юни, петък, от 18 часа в Градска художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово.


Изложбата „Кошмарт” е съвместен художествен проект на Галерия Графит - Варна и студио Афект Медиа. Експозицията обединява 15 млади автори, работещи в сферата на графичния дизайн, дигиталните изкуства, фотографията, съвременната илюстрация, стрийт и видео арт направления, както и в класическите и съвременни форми на изкуството.

Общото в селекцията на авторите се търси не в разработваните теми, а в сходствата по отношение на акта на сътворяването им: как новите образи, позиции и събития се генерират в една среда, изпълнена с много други образи, позиции и събития. Новото в дигиталното изкуство не е в идеята за творба, а в новите възможности тази творба да се реализира.

Изложбата „КошмАРТ” е разработена като гъвкава платформа и включва 100 работи на млади и утвърдени автори като Кокимото, Любомир Сергеев, Йозеф Зидаров, Светлин Велинов, Петя Савова, Николай “Jo” Миланов, Mazzurski.

Те търсят подкрепа и съавторство сред още по-широка общност от градската. Многопосочността на селектираните творби дава възможност да се достигне до много и различни аудитории. Това изключва състоянията на изолираност на дигиталните артисти в една относително тясна локална среда. Напротив, тяхното изкуство се потребява така, както се създава – с личностен избор на тема, позиция или идея, сред хиляди графични образи и дигитални модели в едно общо културно пространство.

• Изложба „Кошмарт” ще бъде открита на 22 юни, петък, от 18 часа, в Градска художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово.


Изложбата „8 лесни стъпки” представя резултатите от осем уъркшопа с ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” по проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“. Реализациите са осъществени в периода октомври 2011 – юни 2012 и са с насока към лендарта и различните инсталационни форми, светлинното и кинетичното изкуство; фотографията и фотомонтажа; видеоарта; дигиталната интеракция и пърформанса. Засегнати са също принципите на функциониране на художествения контекст.

Водещи на отделните уъркшопи са Добрин Атанасов, Любен Кулелиев, Лиляна Дворянова, Рене Беекман, Албена Баева, Орлин Дворянов, Стела Инчовска.

Проект „Паралелни стъпки, паралелни пространства“ инициира изграждане на образователна платформа в полето на неформалното образование, за запознаване с основните процеси, тенденции и форми в модерното и съвременното изкуство. Главната му цел е да подпомогне художественото образование в България, като компенсира празнотите в информационен, теоретичен и практически план, които образователните институции не са в състояние да запълнят.

Идеята е чрез поредица от кампанийни мероприятия (уъркшопи, презентации и изложби) да се създаде възможност за паралелна на институционалното образование подготовка, която да го допълва и разширява.

В рамките на презентацията ще бъде представена фото и видео документация от протичането на уъркшопите.

Инициатори са Център за неформално образование и културна дейност „АЛОС“ и сдружение „Изкуство в действие“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”.

• Изложба „8 лесни стъпки” ще бъде открита на 22 юни, петък, от 20:00 часа, в галерия „Орловска 10” – Габрово.


***

"Локация Център" е поредица от културни събития с фестивален характер в Габровска област, Централна България. Ще се проведат между 22-29 юни 2012. Пълната програма вижте на www.orlovska10.com. Следете също и за подробна информация за всяко отделно събитие.

Организатори на Локация Център са Сдружение "Артерия" и галерия "Орловска 10". Събитието се осъществява с партньорството на Корпоративна търговска банка, Камара на архитектите в България, Полипрес, ИК Жанет-45, Fat Cat Bar, Фронтал +, Фондация Америка за България, програма Изкуство в движение, фондация Арт офис, Община Габрово, Областна администрация – Габрово, Кметство Царева ливада, Община Севлиево, Sever.bg,  в-к 100 вести. Дарик радио, информационен портал Културни новини, агенция Елмазова.Автор: Сдружение „Артерия”
14.06.2012 г. 14:55
Посетено: 966
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14989-aktsenti-v-izlozhbenata-programa-na-lokatsiya-tsentar-2012