Изложби

Изложба на Нина Златева в галерия "Жорж Папазов"

Трябва да направим избора си и той да изглежда лек - като сътворен на един дъх...

Изложба на Нина Златева в галерия "Жорж Папазов"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия „Жорж Папазов” представя

Нина Златева – изложба живопис

Откриване: 14 юни 2012 (четвъртък) от 18.00
Рилон център, бул. "Христо Ботев" 92

 
◊ ИЗЛОЖБАТА

През ноември 2010 година Нина Златева представи изложбата „С крило на ангел” в галерийното пространство на Новотел - Пловдив. Тогава ни плениха нейните наситени цветни платна, с близки до сърцата ни сюжети.

И сега картините на Нина Златева са леки като перцата от птички, които тя обича да рисува. В тези картини предметите говорят и се разбират – повече, отколкото хората биха могли. В „Любовно” - столът-люлка с мекия фотьойл и с чайника, кацнал на прозореца. В „Млечният път” – Ангелът-благовестител с летящите овце и луната. В „Между небето и земята” - крилата, защипани за въжето на простора – с антените от покривите на къщите; лъчът светлина върху стената - със сянката си върху пода, рибите – с облаците.

Една от любимите теми на Нина - „Между небето и земята”, естествено обединява картини във формат с размери между 70х21 и 80х25. Вертикалното пространство обхваща материалното и идеалното, и разказва историята, която се случва помежду им: „Издигане”, „Рецепта за щастие”, „Взаимност”, „Единствена Моя”.

„Винаги сме поставени пред избор, споделя Нина, трябва да намерим баланса между духа и материята. Трябва да направим избора си и той да изглежда лек, като сътворен на един дъх. Всъщност всички ние сме на тази гранична територия, независимо от това дали го осъзнаваме. Ако по-често се сещаме за това, със сигурност ще станем по-добри.”

 
◊ ДУМИ ЗА НИНА ЗЛАТЕВА

„Срещите с картините на Нина Златева бих определила като близки срещи от четвърти вид. Накратко – ще бъдете похитени (всъщност напълно доброволно) и отвлечени в един приказен свят на великолепни багри и причудливи сюжети. Не се учудвайте, че този свят ви се струва странно познат и уютно близък – това е светът на нейното, моето, вашето детство. Пъстроцветно като калейдоскоп, събиращо в едно невероятно и непостижимо, това „дежа вю” изглежда като хубав сън, в който няма забранени или невъзможни неща. Авторката е искрена и добронамерена повече от обичайното за съвременния човек и съвършено непринудено ви въвлича в приключението.”
Вихра Григорова – художник,    
уредник на ГХГ – Пловдив


„Концептуалното единство в картините на Златева може да бъде коментирано в различни посоки. Византийският културен кръг вече е моделирал авторското й присъствие като теми, сюжетни линии, мироглед, техника, знаковост. Финият хумор и самонаблюдение разпознаваме от съзвучието й с ежедневието. Близостта й до зрителя опростява от първи поглед рисунъка, но взривява емоциите и чувствата чрез високочестотните цветови комбинации. Ето защо нейните светове могат да се дефинират и като основа-канава, която те връща в началото на началата, заради която си заслужава да се живее. Провокациите от живото докосване до нейните картини ни моделират в оценката си за действителността.”
Илия Николов – художник,
ръководител лаборатория Консервация и реставрация,
РИМ – Благоевград


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Нина Златева е родом от Русе, но живее и работи в Благоевград. През 1987 година завършва ВИИИ “Николай Павлович”, София със специалност Консервация и реставрация. Две години след завършването става член на СБХ, от 2001 е приета за член на ICOMOS (UNESCO) – Париж.

Шест поредни години работи като реставратор-ръководител на колектив към Националния институт за паметници на културата. Осъществява самостоятелни и участва в общи изложби в България и зад граница - Швейцария, Холандия, Франция, Южна Корея, Германия, Австрия, Полша, Унгария, Македония, Гърция.

Нейни творби са представяни в Есенните салони в градовете Арл и Ним, Франция, в колективни изложби в Културен институт – Прага и Културен институт – Берлин.

Има многобройни участия в национални и регионални изложби.

Автор:
Ина Мирчева
Публикация:
09.06.2012 г. 11:52
Посетено:
3988
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14938-izlozhba-na-nina-zlateva-v-galeriya-zhorzh-papazov