Изложби

100 фотографии на Андре Кертес в София

Най-представителното и пълно представяне на творчеството на унгарския фотограф

100 фотографии на Андре Кертес в София


◊ СЪБИТИЕТО

Унгарският културен институт има удоволствието да ви покани на

откриване на фотоизложбата на Андре Кертес

На 7 юни, четвъртък, от 18 часа в Унгарския културен институт (ул. "Аксаков" 16)


Стоте фотографии от творчеството на световноизвестния унгарски фотограф, обхващащи три периода – Унгария, Франция и САЩ, е предоставена от Музея на фотографията, град Кечкемет.

. Открива: Надежда Павлова, фотограф, член на Управителния съвет на Национално сдружение Фотографска академия „Янка Кюркчиева"

. В рамките на третото издание на „Месец на фотографията" (31.05-30.06), организиран от НС Фотографска академия „Янка Кюркчиева"


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА
 
Андре Кертес
(с рождено име Андор Кертес) е роден в Будапеща през 1894 г. Купува първия си фотоапарат и прави първата си снимка, докато работи като чиновник на фондовата борса в Будапеща през 1912 г. След години на любителска фотография в родната си Унгария, той се премества в Париж през 1925 г. и започва кариерата си като фотограф на свободна практика. Там младият преселник, говорещ малко френски, снима по улиците, учудвайки се, наблюдавайки и развивайки своя интимен подход към създаването на изображения. Също така се запознава и започва да фотографира други артисти, включително Брасай, Шагал и членове на Дада-движението. Един от тях го кръщава „Братът с Виждащото око", като препратка към средновековен манастир, в който всички монаси били слепи с изключение на един.

От 1933 до 1936 Кертес публикува три книги със собствените си фотографии. Емигрира в САЩ през 1936 г. със съпругата си, за да избягат от нарастващото напрежение в Европа, което води до Втората световна война. Той се установява в Ню Йорк, където печели прехраната си, като снима архитектура и интериори за списания като „Къща и Градина". Въпреки това, неговият персонален фотографски стил не се вписва добре в праволинейната модна фотография, която американската публика и списания очакват. Той продължава да показва своите работи по най-добрия възможен начин, но репутацията му бавно залязва и той се разочарова.

През 1964 г. Кертес прави самостоятелна изложба в Музея за модерно изкуство, която е много успешна и повишава неговата репутация и подновява кариерата му. Той улавя настроенията на времето и става нещо като старейшина на фотографите от края на шестдесетте и началото на седемдесетте години.

В средата на седемдесетте години той показва свои работи в галерии по цял свят. Продължава да работи много успешно и експериментира с Полароид през последните години от живота си.

Кертес понастоящем е признат като един от основоположниците на фотожурналистиката.
(Надежда Павлова)

Изложбата ще продължи един месец.


Автор:
Унгарски културен институт
Публикация:
07.06.2012 г. 12:33
Посетено:
2065
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14911-100-fotografii-na-andre-kertes-v-sofiya