Изложби

Изложба на Лучиа Петкова

Изложба маслена живопис

Изложба на Лучиа Петкова


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия “Лик”
представя

Лучиа Петкова
Изложба живопис (масло) - от 6 юни до 26 юни 2012 г.

Откриване на 6 юни, сряда, от 18.30 ч.
ул. “Лайош Кощут” №37


Художественият критик А. Стивала споделя за нейната живопис:
„Букет от жива светлина, избликнал в дърво или приютен в няколко лодки, в безкрайно, като небе море, което прелива от цветовете на трептяща светлина, извън рамките на общоприетото... Пластика на рисунък, който пренася традицията на големите артистични школи, но и концентрира силата на маслената живопис по един нов, различен, и дълбоко модерен начин. Близка до природата на светлината – това е живописта на Лучиа Петкова.”

Изкуствоведката Грета Хейвърс отбелязва: 
„Експресивен, спонтанен стил, обобщаващ мащабно класически и импресионистичен подход. Живописта на Лучиа Петковa изненадва със смелото цветово присъствие.”



◊ ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Лучиа Петкова е родена в гр. София, 1985 г., в семейство на артисти. Бащата е канадски и български художник, майката – италианист, писател и редактор. Първите й опити в изобразителното изкуство са от ранна възраст. Детска рисунка на Лучиа е публикувана и премирана от UNICEF. Канадски поданик от 2003 г. Възпитаничка на Колежа за изобразителни изкуства “Etobicoke School of the Arts” в Торонто, Канада;

Общи художествени изложби:
„Spectrum gallery” – Торонто, Онтарио
“Еnvers and Chapin Gallery” – Монреал, Канада
“Progressive Editions fine arts” – Бъфало, САЩ
„PE fine arts” – Ню Йорк, САЩ

Освен художник, Лучиа е психолог, преводач и автор. Владее английски като матерен език. Преводач-консултант е на първото в България библиографско изследване за живота и творчеството на Джек Лондон – публикувано в книгата „Джек Лондон - Морякът от Оклънд” – 2008 г.

Част от изследванията и обзорните й статии, са посветени на темата: „Религиозно-екзистенциален дискурс при възприятие на 18 картини за мадоната и младенеца” към „НБУ” (2005), и на „Мотивационни и емоционални аспекти на Аз-а” (2008). Кратките й студии за ритуала на чаената церемония - „Чайната церемония” и студията за ритуала на сватбения обред – „Традиции и сватби” – от културната поредица ”Век XXI”, впечатляват с оригинален научен подход и своебразен изследователски прочит. Есето й върху студията на Jorgen Dines Johansen на тема “A semiotic definition of literary discourse” („Семиотична дефиниция на литературния дискурс”), е радушно прието от колегите в Югоизточноевропейския център за семиотични изследвания. Лучиа има професионален опит и като ПР и арт консултант на „Петков Арт студио” в Торонто и в България.

Награди:
Почетен член на „Father John Redmond Honor Society” за отличен успех.
Първенец на випуск – 2000 г., Торонто, Канада – медал, грамота и почетен плакет;
Награда за конкурс по живопис за млади художници – 2002 г., Торонто, Канада
Награда на конкурса за млад художник в галерията „Lakeshore art gallery ON” – 2003.
Отличие с пълна стипендия за висок успех на НБУ - „Психология”, Хуманитарни науки.



Автор:
Галерия ЛИК
Публикация:
06.06.2012 г. 14:14
Посетено:
1830
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14904-izlozhba-na-luchia-petkova