Изложби

Изложба фотография на Зофия Ридет

В рамките на Месец на фотографията

Изложба фотография на Зофия Ридет


◊ ПОКАНА

Полски институт в София,
Българска фотографска академия
ви канят на

Откриване на изложба фотография на Зофия Ридет
С участието на уредника Карол Южвяк

. Прожекция на филма "Безкрайността на далечните пътища..." (реж. Анджей Ружицки, 28 мин.)
   
6 юни 2012 г., сряда, 19 ч.,
Централна минерална баня
 

    
◊ ЗА АВТОРА И ИЗЛОЖБАТА

Зофия Ридет (1911-1997) - една от най-изтъкнатите личности в полската фотография. Черпи вдъхновение от репортажната фотография, модерната, портретната, макрофотографията. С помощта на фотографията се опитва да начертае портрет на обществото, най-вече селското. 
   
Тя е автор на няколко значителни фотографски цикъла. От 1978 г. практически до края на живота си осъществява най-важното си творческо дело – цикъла "Социологически записи", монументална документация на обществото в няколко десетки хиляди негативи.  
   
Нейни работи присъстват в колекциите на редица полски музеи, а в света – в Музея за модерно изкуство (MOMA) в Ню Йорк, Центъра Жорж Помпиду в Париж, Музея за модерно изкуство в Киото, National Museum of Photography, Film and Television w Bradford (Англия).


“Социологически записи” на Зофия Ридет е един от най-мощните цикли в полската фотография. Социологически по название, но в същността си емоционален, неопитомен. Той прилича на безкрайна върволица отминаващи фотографии - към които не можем да се върнем поради естествени причини. Снимки на селца, преди да ги погълнат язовирите, разговори с хора, обречени на скорошна смърт... "Записите" се разпростира във всички посоки, обхваща все по-нови територии, пипалата му на октопод посягат едновременно навсякъде. Тук има второстепенни линии, разклонения от централния цикъл: снимки на жени на прага на къщи, (...) портрети на папата, документации на изчезващи професии. Този проект (...) следва това, което виждат очите. Подхваща вътрешните меандри, напасва се към тях и заедно с тях напъпва, разцъфва, изпълва поредното пространство”. (Войтек Новицки)


Изложбата продължава до 25 юни 2012 г.




Автор:
Полски институт - София
Публикация:
05.06.2012 г. 15:35
Етикети:
арт новинифотографияизложбаСофияПолски институт
Социологически записи
полска фотография
Зофия Ридет
Посетено:
1410
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14886-izlozhba-fotografiya-na-zofiya-ridet