Изложби

Изложба "Приказки за любовта" на Ивайло Пашкулски

Галерия "Париж-Москва" представя

Изложба "Приказки за любовта" на Ивайло Пашкулски


◊ ИЗЛОЖБАТА

Новата изложба в галерия „Париж-Москва” със заглавие „Приказки за любовта” представя творбите на художника Ивайло Пашкулски. Тя ще бъде открита на 5 юни 2012 г. от 18.30 ч. и ще продължи до 17 юни.

Верен на себе си, авторът търси да пресъздаде и да утвърди трайното, святото, култовото, приказното в образите за мъжа и жената. Те са водещи, изначални символи в неговите творби и той изследва тяхното безспирно привличане и противопоставяне.

Фрапиращото в творчеството на Ивайло Пашкулски е, че във времената на безпътност, антикултура, бездуховност и изкушение към комформизъм, които бушуват около нас, той остава непоколебим и самоотвержено защитава своето верую и отстоява своите идеи и рисунък.     

В изключително стилните творби на автора от пръв поглед прави впечатление единството, като разбиране за цвят и форма. И това единство се запазва, независимо дали изображението е плоскостно, както е при рисунките или триизмерно, както е при пластиките.

Оглеждайки се в съвременното арт пространство около нас, веднага усещаме, че Ивайло Пашкулски изгражда, отработва едно свое автономно поле. Не стои на опашка, не влиза в масовки, не се вписва в рамки. Много изчистено, следвайки собствения си път, волята си, художническия си и човешки опит, той преследва вдъхновенията си и постига целите си.

И не на последно място трябва да подчертаем, че Ивайло Пашкулски е един чудесен майстор рисувач от много високо ниво, който съумява да представи комплексността на своята визия и естетика на един разбираем и актуален за публиката език.     

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Ивайло Пашкулски е роден през 1965 година в София. Завършва Училището за приложни изкуства със специалност Дърворезба през 1984 година, а през 1991 година и Националната художествена академия (НХА) със специалност Плакат. Като студент участвува в национални конкурси за плакат.
               
След завършване на НХА започва да се занимава с живопис на дърво, графика и акварел, с които взема участие в конкурса "Хоризонти на изкуството" в Ню Йорк през 1992 година. Същата година, съвместно с професор Поплилов и професор Газдов е номиниран от Международния биографичен институт в Кеймбридж "Who is Who" и е включен в каталозите на института.
             
Отново през 1992 година е предложен за наградата на 20-ти век за постижение на млад автор на Кеймбриджския университет. В последствие художникът се ориентира към рисувана пластика от дърво, керамика и камък. Негови произведения са притежание на частни колекции в Англия, САЩ, Германия, Белгия, Португалия, Гърция и др.
 

 

Автор: Йорданка Костадинова
30.05.2012 г. 12:46
Посетено: 1233
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14842-izlozhba-prikazki-za-lyubovta-na-ivaylo-pashkulski