Изложби

Галерия "Артур" представя "На изток от Константинопол"

Самостоятелна изложба на Силви Басева

Галерия "Артур" представя "На изток от Константинопол"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Артур" има удоволствието да Ви покани на
откриване на изложбата "На изток от Константинопол"

Силви Басева
Живопис


На 31.05.2012, четвъртък, от 18.30 ч.
Галерия "Артур", София, пл. "Журналист", ул. "Цанко Церковски" 36

Изложбата ще продължи от 31.05. до 21.06.2012 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Галерия „Артур” представя самостоятелна изложба живопис на Силви Басева. Представените творби ни отвеждат в една древна земя – удивително съчетание от чудесата на природата и тайните на човешкото присъствие. На изток от Константинопол е пътят към убежището на преследваните християни – каменното царство на Кападокия, с подземни градове и плетеница от тунели, с параклиси и църкви, съхранили посланията си в изящни фрески и рисунки.

Под четката на Силви Басева, пространството на платното се превръща в декор, живописен театър, оживил сенките от миналото. Тя изгражда, стилизира, изчиства реалността според личните си представи за естетика. И преживените мигове в съзнанието на твореца се превръщат в картини – спектакъл, със сцени от реалност, древност, въображение и емоции.


◊ ЗА АВТОРА

Силви Басева. Родена е в гр. Ловеч. Завърша през 1986 г.  Художествената гимназия за приложни изкуства в гр. София, специалност Текстил. Дипломира се в Националната художествена академия през 1992 г., специалност Стенопис. Силви Басева работи в областта на живописта, рисунката, стенописа, витража, оформление на книги и интериорен дизайн. Разработва няколко основни цикъла в творчеството си в жанровете на пейзажа, архитектурния пейзаж, портрета, натюрморта и абстрактната композиция.

Има над 20 самостоятелни изложби живопис в България и участва в множество общи изложби в България, Ирландия, Турция, Русия, Германия, Австрия, Мароко, Италия, в няколко изложби за монументални изкуства и витражи и над 20 пленера. Заедно със свои колеги е един от учредителите на ежегодния фестивал „Художници, Балчик, Любов – среща на европейски морета”.

Печели награда за живопис в конкурса „Философията на виното и живота” през януари 2004 г. Член е на Съюза на българските художници и Лайънс клуб „София – Средец”.

Нейни картини са собственост на Националната художествена галерия - гр. София, Градските галерии в гр. Балчик и гр. Сливен, Столична библиотека, Леонардовата библиотека – гр. Винчи, Италия, Община Балчик, Фондация „Ценности”, както и на много частни колекции в България, Германия, Австрия, Япония, Гърция, Кувейт, Мароко, Италия.



Автор:
Поли Банкова-Манева, галерия "Артур"
Публикация:
28.05.2012 г. 11:22
Посетено:
1671
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14826-galeriya-artur-predstavya-na-iztok-ot-konstantinopol