Изложби

"Японски хартиени инвенции" в галерия Mazda

Японски съвременни автори и демонстрация на древно японско бойно изкуство на самураите

◊ СЪБИТИЕТО

Галерия MAZDA представя

изложба "Японски хартиени инвенции"
15 май – 2 юни 2012


Още едно неподозирано с възможностите си място отвори врати за произведенията на Японските автори, участващи в София хартиен арт фест. Това е шоурумът на MAZDA в квартал „Лозенец”, непосредствено до City Center Sofia, където на 15 май беше представена специална експозиция, посветена на хартиеното изкуство на Япония.


Изложбата „Японски хартиени инвенции” беше открита от Тошио Сугиура, съветник и заместник-ръководител на Японското посолство в България. Фондация АМАТЕРАС, в лицето на Тодор Тодоров PhD, арт директор на Фестивала и Даниела Тодорова МА, куратор на целия проект, съвместно с Галерия MAZDA, създадена по идея на управителя Петър Караиванов, за втори пореден път представят високите достижения в съвременно изкуство на Япония. Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” подчерта значимостта на подобни събития и заяви, че София хартиен арт фест, в програмата на който е и изложбата „Японски хартиени инвенции”, е част от кандидатурата на София за културна столица на Европа.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

По време на откриването, Тодор Тодоров, коментира: „Съвместният проект на MAZDA и фондация АМАТЕРАС дава един нов и различен поглед върху възможностите за представяне на изкуство в съвременните градски бизнес условия”.

Петър Караиванов допълни: „... за MAZDA е удоволствие и голяма чест да бъде домакин на събитие, представящо елитарно японско изкуство - синтез на традиции и съвременност, естетика и новаторство.”
    
Тази културна проява вече се превръща в традиция за Галерия MAZDA, тъй като и миналата година шоурумът на престижната автомобилна марка отвори врати за изложба на японски автори, в рамките на София хартиен арт фест. Подкрепяйки подобни арт проекти, компанията, като представител на прецизна японска изработка, за пореден път показва своето специално отношение към културата и изкуството на Япония. „Имаме идея шоурумът в квартал „Лозенец” да стане традиционно галерийно пространство в рамките на фестивала, за много бъдещи проекти и изложби, свързани с Япония”, коментира Петър Караиванов по време на откриването.

Настоящата експозиция включва колекция на японските автори Атсуми Мурата, Какуко Ишии, Йошио Хасегава, Мами Фуджима и Наойо Ямамото. В изложбата присъства и символична инсталация от оригами, символ на щастието, изпълнена от младата талантлива художничка Божана Николаева.

Подбраните творби в колекцията са пъстра палитра от различни класически техники, които демонстрират древната традиция на Япония, свързана с уникалните висококачествените хартии “KOZO”.

Авторите, взели участие в изложбата „Японски хартиени инвенции”, ще бъдат представени отново през месец октомври по време на Културните дни на Япония в България. Японските артисти са посланици на своята страна по целия свят и техните творчески постижения са отбелязани с награди на много световни форуми.

Изложбата „Японски хартиени инвенции” може да бъде разгледана  в периода 15 май – 2 юни, в Галерия MAZDA, София, бул. "Арсеналски" 2.



Автор:
Sofia Paper Art Fest
Публикация:
19.05.2012 г. 13:53
Етикети:
арт новиниЯпонияхартиено изкуствоSofia Paper Art Festизложба
галерия Mazda
Японски хартиени инвенции
Посетено:
1786
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14781-yaponski-hartieni-inventsii-v-galeriya-mazda