Изложби

Изложба "Слънцето и месечината били брат и сестра..."

Изложба в Национален eтнографски музей (ИЕФЕМ–БАН)

Изложба "Слънцето и месечината били брат и сестра..."


◊ СЪБИТИЕТО

"Слънцето и месечината били брат и сестра..."

Изложбата се открива на 19 май 2012 г., от 18 часа, в залите на Национален eтнографски музей (ИЕФЕМ–БАН)  

„Слънцето и месечината били брат и сестра...” не е типичната изложба, в нея ще бъдат експонирани представите и светогледът на българина, пресъздадени от съвременни художници в картини и текст върху стените на музея. Част от изрисуваните сюжети ще са слънчова женитба, свалянето на месечината от магьосници, представите за съзвездията "Ралица", "Квачката" и др.  

Всеки един от авторите от Компот Колектив ще представи визуално своя разказ за слънцето, луната и звездите, базиран на митологичните представи на традиционния българин, като по този начин ще се получи една своеобразна среща между минало и настояще, традиция и съвременност.

Изложбата представя интерпретацията на традиционния мироглед чрез съвременните изразни техники. В търсене на оригиналност и искреност в своето творчество, артистите ще направят изобразителна импровизация върху няколко митологични представи от миналото. Това е причината, която събира етнолози, фолклористи и художници в две от залите на Етнографския музей (ИЕФЕМ-БАН).

По стените ще рисуват:

. Аспарух Петров
. Константин Златков
. Дмитрий Ягодин
. Весела Данчева
. Иван Богданов
. Олга Дорева




Автор:
Атанаска Станчева
Публикация:
17.05.2012 г. 12:16
Посетено:
1510
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14757-izlozhba-slantseto-i-mesechinata-bili-brat-i-sestra