Изложби

Асоциация "Луди-млади" гостува с изложба в Дома на хумора и сатирата

Творби на възпитаниците на четири средни художествени училища

Асоциация "Луди-млади" гостува с изложба в Дома на хумора и сатирата


◊ СЪБИТИЕТО

Броени дни остават до най-очаквания и весел празник в Габрово – Международния фестивал на хумора. В богатата програма на фестивалните дни са предвидени забавления за малки и големи, а габровци и гостите на града с голямо нетърпение очакват 19 май – деня на веселия габровски карнавал, който тази година ще премине под мотото „Животни и хора, хора и животни”.

Приготовленията за карнавалното шествие вървят с пълна сила, а още от сутринта подходящо празнично настроение ще създаде традиционната Весела суматоха в Парка на смеха. От 10.30 ч. пред Дома на хумора и сатирата ще се изявят музикантите от оркестър „Габрово” с ръководител Николай Венков и танцьорите от шоу-балет „Магия” с хореограф Александър Белков, а актьорът Димитър Шанов ще се превъплъти отново в образа на Ранката-Барабанката.

На 19 май от 11.00 ч. в зала 5 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще се състои откриването на представителната изложба „Луди-млади”, включваща творби на възпитаниците на четири средни художествени училища: Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” – Трявна, Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – Троян, Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен, и Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян.

Четирите гимназии и Домът на хумора и сатирата са учредители (1996 г.) и членове на Асоциация „Луди-млади”, която си е поставила благородната цел да съхранява, развива и популяризира художествените занаяти и народните традиции. Чрез ежегодните изложби-базари от творби на учениците и учителите от гимназиите по изкуствата се стимулират творческите търсения на младите художници и приложници. Като пълноправен член на Асоциацията и в изпълнение на една от важните си задачи – да насърчава прохождащите таланти в хумористичното изкуство – Домът на хумора и сатирата с готовност дава поле за изява на младите творци.

 

◊ В ИЗЛОЖБАТА

Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” представя в изложбата 34 творби на свои възпитаници: иконопис, функционална и резбована мебел, детски играчки, дървени пластики, резбовани пана и проекти за интериор.

Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – Троян участва в изложбата с впечатляваща колекция от 180 керамични пластики, чинии, фруктиери, вази, сервизи, делви, стомни, кашпи и др. Изваяни от майсторски ръце, съдовете греят с меките багри на Троянския Балкан и носят особеното очарование на простите и съвършени форми на самата природа. Изделията с традиционни шарки са широко известни и продължават да внасят красота и уют във всеки съвременен дом.

Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен е известна с обучението на майстори на художествените тъкани, на иконописци и на специалисти по рекламна графика. Училището успешно изучава, развива и осъвременява килимарските традиции на Сливенския край. Възпитаниците му представят в изложбата прекрасни тъкани пана, икони и проекти за рекламни плакати.

Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян е горд последовател и приемник на народните традиции и художествените занаяти в Родопите. В настоящата изложба училището показва текстилни пана, козяци, халища, килими и китеници, както и рисувана коприна. Младите графични дизайнери представят и плакати със смели оригинални решения и прецизна техника.

При откриването на изложбата своя талант ще покажат и млади габровски музиканти, певци и танцьори. Поздрави към участниците и гостите ще поднесат възпитаници на Музикалната школа „Prima Vista” с преподавател Елена Вълкова, на Музикалното студио „Талеви” с ръководители Ваня и Радослав Талеви и на Танцова школа „Лиана” с художествен ръководител Лиляна Пантелеева.

Изложбата „Луди-млади” ще остане в Дома на хумора и сатирата до края на м. юни т.г. – за радост на посетителите и ценителите на народните художествени занаяти и българските традиции.

Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
14.05.2012 г. 10:05
Етикети:
Музей Дом на хумора и сатиратаарт новиникарнавалГаброво
изложба Луди-млади
Международен фестивал на хумора
Посетено:
1340
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14731-asotsiatsiya-ludi-mladi-gostuva-s-izlozhba-v-doma-na-humora-i-satirata