Изложби

Изложба на наградените от Oсми национален конкурс за учебна рисунка

Конкурсът има статут на Национална олимпиада по рисуване

Изложба на наградените от Oсми национален конкурс за учебна рисунка


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на наградените от Oсми национален конкурс за учебна рисунка

Съвместна инициатива на:
. Национално училище за изящни изкуства “Илия Петров” – София
. Национална художествена академия – София
. Министерство на културата

14-24 май 2012

Откриване: 14 май, 17.00 часа
галерия "Дебют", бул. “В. Левски” 62


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

Националният конкурс за учебна рисунка се провежда за осми пореден път, след успешното начало през 2005 г. НУИИ „Илия Петров” е инициатор и организатор на национален конкурс за учебна рисунка, с участието на Министерство на културата, в изпълнение на Наредбата за подпомагане на даровити деца.

Конкурсът има статут на Национална олимпиада по рисуване. Наградените в трите възрастови групи получават едногодишна държавна стипендия.

Тази година, след предварителна селекция, в конкурса ще участват ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” – София; Национално училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна; Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов” – Пловдив; Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен; Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” – Русе, и Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров” – София.

Конкурсът се провежда за три възрастови групи:

• I възрастова група (8-9 клас) – натюрморт
• II възрастова група (10-11 клас) – глава от натура
• III възрастова група (12 клас) – цяла фигура от натура


Всички рисунки от конкурса остават в Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров” – София и не подлежат на връщане. Наградените творби формират колекция на конкурса.

Националният конкурс за учебна рисунка се финансира от Американска фондация за България, а изложбата се организира с любезното съдействие на Банка Пиреос.


Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
12.05.2012 г. 18:30
Посетено:
1533
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14726-izlozhba-na-nagradenite-ot-osmi-natsionalen-konkurs-za-uchebna-risunka