Изложби

Юбилейна изложба на Александър Дяков

По случай 80-годишнината на художника

Юбилейна изложба на Александър Дяков


◊ СЪБИТИЕТО

Съюзът на българските художници представя

Юбилейна изложба на Александър Дяков


15-31 май

Откриванe – 15 май, 18.30 часа
Галерия „Райко Алексиев, ул. „Раковски” 125 

Изложбата се организира по случай 80-тата годишнина на Александър Дяков и представя проекти на вече реализирани негови творби.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Александър Дяков завършва скулптура в Художествената академия при Михаил Кац през 1958 г. Две години по-късно получава I награда от Първата младежка изложба (1961) за творбата „Права фигура”. От същата година е член на СБХ, а от 1977 – на Съюза на българските филмови дейци. Художник–постановчик е на редица филми, сред които „Вълчицата”, „Спомен за близначката”, „С любов и нежност”, „Бащата на яйцето” и др.

Творческият му път е изпъстрен с монументално-декоративни проекти за паркова скулптура и паметници, участия в общи изложби и биеналета у нас и в чужбина (Париж, Венеция, Равена, Антверпен, Австралия). Негови паметници се намират в паркове из различни села и градове из страната – София, Силистра, с. Кайнарджа, най-известният от които е „На падналите за свобода” в Бургас.

Той работи и в областта на кавалетната скулптура, негови творби са притежание на НХГ, СГХГ и много други галерии из страната. В творчеството си се стреми към експресивност и създаване на обобщени образи с дълбоко емоционално и пластично звучене, излъчващи лаконичност и характерен творчески почерк.

Награден с орден „Кирил и Методий” II степен.Автор:
СБХ
Публикация:
09.05.2012 г. 11:40
Посетено:
1606
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14700-yubileyna-izlozhba-na-aleksandar-dyakov