Изложби

Изложба "Реакции" в галерия "Васка Емануилова"

В рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори "Място за срещи"

Изложба "Реакции" в галерия "Васка Емануилова"
Камен Стоянов, Синхронизация, 2010


◊ СЪБИТИЕТО

Реакции
 
Искра Благоева, Станимир Генов, Ани Васева & Боян Манчев, Викенти Комитски, Кирил Кузманов, Камен Стоянов

11.05.–15.06.2012
Галерия "Васка Емануилова" (филиал на СГХГ)
бул. “Янко Сакъзов”, 15

На 11 май, петък, от 18 ч. в рамките на платформата за съвременно изкуство и млади автори „Място за срещи“ на Галерия "Васка Емануилова" се открива изложбата „Реакции“ с куратор Владия Михайлова.

Тя е вдъхновена от две акции, случили се преди около година в публичното пространство на София – изрисуваните фигури на един от релефите на Паметника на Съветската армия със слогана „В крак с времето“ и организираното от групите Трансформатори и WhATA „възпоменание“ пред плочата на новооткрития Софийски арсенал – Музей на съвременното изкуство. За настоящата изложба тези две събития са отправна точка за поставяне на въпроса за социалната роля на съвременното изкуство, неговите места на случване и диалога му с обществото.


◊ В ИЗЛОЖБАТА

Показани са работи на едни от активните млади автори на художествената сцена у нас, които представляват израз на раздразнение и критически коментар върху процесите в съвременния свят. Те са примери за художествени ре/акции спрямо начина ни на живеене, политическите и икономически граници, които днес преминават през телата ни и предизвикват емоции, фрустрации, вътрешно желание за само/контрол или неподчинение. Част от работите се случват по време на изложбата извън галерията, други представят в пространството архиви и документи, текстове и сложно изградени мисловни конструкции:

Камен Стоянов превръща празната рамка на билборд в странен паметник на капитализма; Станимир Генов изписва с ударна бормашина, бавно и звучно думата „съжалявам“ в столичния квартал "Люлин"; Ани Васева и Боян Манчев трансформират архива на пърформанса си „С“, създавайки един фантазен и космат, но и тревожещ свят на инфантилното удоволствие; Искра Благоева изследва връзката между съвременната индустрия на красотата и популярната култура; Кирил Кузманов поставя въпроса за местата и начините на представяне на изкуство между локалната среда и глобалните световни форуми чрез документация от инициативата си за прекосяване на Перловската река в София, която бе осъществена при откриването на Венецианското биенале миналата година; Викенти Комитски иронизира клишираната представа за художника-гений, който определя едностранно комуникацията си със зрителя.

Работите в изложбата не предлагат конкретни граждански платформи, политически идеи или „лозунги” за промяна, те правят видими вече съществуващи процеси в обществото и са израз на желанието на художниците да работят в много по-непосредствената среда на живеенето.


. Изложбата се осъществява с подкрепата на наградата за ново българско изкуство „Гауденц Б. Руф“.



Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
08.05.2012 г. 15:54
Посетено:
1399
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14693-izlozhba-reaktsii-v-galeriya-vaska-emanuilova