Изложби

Изложба "МузТемпо". СГХГ гостува на галерия "Графит", Варна

В рамките на Международния фестивал Contempo 2012

Изложба "МузТемпо". СГХГ гостува на галерия "Графит", Варна
Самуил Стоянов. "Как виждаш България?", 2007


◊ СЪБИТИЕТО

МузТемпо

Колекция "Съвременно изкуство и фотография" на Софийска градска художествена галерия

Галерия „Графит“, Варна, 10-30 май
Откриване 10 май, 18.00 часа

Колекцията „Съвременно изкуство и фотография“ на Софийска градска художествена галерия е без аналог в българската музейна практика. Тя е създадена през 2004 г. и в момента включва 300 произведения от втората половина на 80-те години на 20. век до днес. Фондът проследява най-новите течения в изкуството ни, появили се около и след 1989 г.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА И ИЗЛОЖБАТА

Колекцията е естествено продължение на усилията това изкуство да бъде интегрирано в една класическа музейна институция. Тя е резултат от общата политика на галерията: показване на български и чуждестранни изложби на съвременното изкуство, създаване на Архив на съвременното българско изкуство, организиране на представяния на художници, конференции и дебати, посветени на съвременното изкуство и музея, поддържане на програмата за млади художници „Място за срещи“, както и Наградата за съвременно изкуство „База“ (съвместно с ИСИ - София).

Първоначално колекцията „Съвременно изкуство и фотография” разчита изцяло на дарения от авторите. От 2007 г. Столична община ежегодно отпуска средства за попълване на фонда, което позволява да се вземат по-дългосрочни решения по отношение на вида й.

Възникването, поддържането и развиването на една колекция не е изолирано явление, а част от общи мотивирани усилия. Без създадената в Софийска градска художествена галерия платформа за съвременно изкуство колекцията не би била възможна или поне не би била толкова видима. Приносът й извън съхраняването на конкретните работи обаче е съществен – една институция застава зад това изкуство като част от българската култура.

Изложбата „МузТемпо“ е подбрана специално за пространствата на галерия „Графит“. Представени са произведения на: Лъчезар Бояджиев, Рада Букова, Ани Васева, Мариела Гемишева, Алла Георгиева, Катя Дамянова, Орлин Дворянов, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Нина Ковачева, Даниела Костова, Петър Минчев, Надежда Олег Ляхова, Борис Мисирков и Георги Богданов, Иван Мудов, Орлин Неделчев, Бора Петкова, Кирил Прашков, Расим, Боряна Росса, Калин Серапионов, Васил Симитчиев, Недко Солаков, Валентин Стефанов, Самуил Стоянов, Красимир Терзиев, Коста Тонев и др.

. Куратор на проекта е Мария Василева.

. Изложбата се провежда в рамките на Международния фестивал Contempo 2012.




Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
07.05.2012 г. 16:00
Етикети:
арт новиниизложбаВарнаСГХГгалерия Графит
Колекция Съвременно изкуство и фотография
МузТемпо
Посетено:
1824
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14683-izlozhba-muztempo-sghg-gostuva-na-galeriya-grafit-varna