Изложби

Ретроспективна изложба на Атанас Василев (1942-2011)

Съюзът на българските художници представя

Ретроспективна изложба на Атанас Василев (1942-2011)


◊ СЪБИТИЕТО

Ретроспективна изложба на Атанас Василев (1942-2011)

8-23 май 2012

Откриване - 8 май, 18 часа, 
Галерия на СБХ, ул. „Шипка” 6, етаж 1

. Откриването ще бъде съпроводено с представяне на книга-албум за художника.


◊ ДУМИ ЗА ХУДОЖНИКА

"От универсални, при него тези характеристики се превръщаха в нещо дълбоко личностно, вътрешно преживяно и почувствано, без при това да губят нищо от своето общочовешко значение. Солидната рисунка, живата линия, темпераментният щрих, артистично разлятото петно, усетът за типичното и характерното, изведени не като умозрителни, а като конкретни визуално-пластични категории, като точно намерени еквиваленти на дадени усещания или емоционални и духовни състояния, са най-важните характеристики на неговия стил.

В същото време проблемите на пластичното пространство, на комбинаториката като израз на Божествените пропорции, като сума от външно неафиширани, но същностни висши закономерности на всемира, като проява на духовното начало извън и отвъд човека, е другата значима „свръхзадача”, която художникът решава в редица творби, вдъхновени от опусите на неговия учител Петър Чуховски.

Мястото на Атанас Василев в съвременната българска графика като един от най-талантливите и най-достойните следовници на традициите, завещани от такива колоси като Б. Ангелушев и И. Бешков, засега остава незапълнено."
Чавдар Попов


Автор:
СБХ
Публикация:
07.05.2012 г. 11:30
Посетено:
2584
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14679-retrospektivna-izlozhba-na-atanas-vasilev-1942-2011