Изложби

"Едно, две, три... " Рада Букова в галерия "Сариев", Пловдив

Изложба, свободно изградена върху условната мрежа от близки и далечни асоциации, между форми и идеи

"Едно, две, три... " Рада Букова в галерия "Сариев", Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Сариев", Пловдив
представя:

Едно, две, три...
Рада Букова


4 май - 25 юни 2012
откриване: 4 май (петък), 19:00 часа


За начало на играта се счупва разклонена пилешка или пуешка кост („furcula“, наричана вилчата кост или ядец). Всеки един от играчите държи едното разклонение и дърпа. Този, който отчупи по-малко парче, трябва под някакъв предлог да “подаде” предмет, който другият ще поеме.

“Получателят” трябва да каже „Знам си!“, за да покаже, че си спомня за играта. Ако не каже, „подателят“ казва „едно, две, три... Ядец!“ и печели играта. „Едно, две, три...“ се казва бавно, за да има възможност противникът да реагира със „Знам си!“, но обикновено не успява. При опитни играчи тази игра понякога се играе с месеци. Участниците се опитват да използват всякакви хитрости, за да отвлекат вниманието на противника, така че той да забрави за играта, а понякога дори не си казват „ядец“, само и само играта и напрегнатото, но весело състояние да продължат. На някои места загубилият играта трябва да изпълни едно желание на победителя. Обикновено по-възрастните оставят децата да спечелят.◊ ИЗЛОЖБАТА

Първата самостоятелна изложба на Рада Букова “Едно, две, три...” в галерия "Сариев" е представителна за минималистичния поглед и лаконичния образен език на авторката.

Водещи линии на търсенията на Рада Букова са изследването на сходствата, при-познаването на формата във всичките му лексикални смисли – подмяна, изненада, откритие, усвояване, автономизирането на материала като послание. Скулптурите на Рада Букова са едновременно обекти и обкръжения, игра на форми и цветове с точността на игра на думи, прекодиране на функции, родства по съзвучие, намигане към жанрове, идеи и теории, към времевата трайност на артефакта и предметната му ценност.

Провокирано от старинната, но загубила днес употреба “игра на ядец”, заглавието “Едно, две, три...” обявява влизането в игрова размяна между автора и зрителя, където ритуалното “подаване” на предмета е покана и настояване за съ-участие. В едно постоянно, пулсиращо равновесие между абстрактното и буквалното, случайното и символичното, архивни документи, интериорни елементи, хранителна останка са деконтекстуализирани и трансформирани, разигравайки и прекласифицирайки знакови топоси като археологичната находка, музея на спомените, прикования миг на хербария.

Свободно изградена върху условната мрежа от близки и далечни асоциации, между форми и идеи, изложбата съдържа нови и реализирани специално за пространството на галерия "Сариев" работи.


◊ ЗА АВТОРА

Рада Букова е родена през 1973 г. в София. Завършва сценография в НХA през 1997 г., а през 2002 се дипломира в Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts, Париж. Живее и работи в Париж и София. Автор е на самостоятелните изложби "Цвят син", галерия "Stork", Руан, “Mе and a German girl”, галерия "Patricia Dorfmann", Париж, “Пейзаж с камък”, галерия "Васка Емануилова", София, "STILL LIFE... останалото е мъгла и вятър", Институт за съвременно изкуство, София. Има множество участия в групови изложби в редица европейски страни, Великобритания, САЩ и Южна Корея, сред които: “Eleventh Hour”, галерия "Futura", Прага, “Краят и отвъд”, Баня старинна, Пловдив, “L’hiver ou le déluge”, галерия "Nathalie Obadia", Париж, “There has been no future, there will be no past”, ICSP, Ню Йорк, „Дързост и красота”, галерия "Райко Алексиев", София, “L'art contemporain en Europe”, Domaine de Pommery, Реймс “Exploitation, Love, etc... L'Iceberg (Volet 1)”, Palais de Tokyo, Париж и др. Нейни произведения са в колекцията на Софийска градска художествена галерия и в частни колекции в България и чужбина.

Носител е на наградата за съвременно изкуство на М-Тел за 2009 г. и на наградата БАЗА за 2008 г. 
Автор: Галерия "Сариев"
02.05.2012 г. 20:53
Посетено: 1205
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14656-edno-dve-tri-rada-bukova-v-galeriya-sariev-plovdiv