Изложби

VIVACOM Аrt Hall представя „Хартията в театъра“ в рамките на Sofia Paper Art Fest

Изложба, множество лекции, прожекции и семинари, посветени на изкуството и инвенциите с хартия

VIVACOM Аrt Hall представя „Хартията в театъра“ в рамките на Sofia Paper Art Fest


◊ СЪБИТИЕТО

През 2012 г. VIVACOM Аrt Hall щe бъде централна локация на ежегодния фестивал за хартиени изкуства Sofia Paper Art Fest, oрганизиран от Фондация „Аматерас“. За периода на фестивала пространството за култура и изкуство в Телефонната палата
е преобразено от приказния свят на театралната сценография и представя една атрактивна изложба на тема „Хартията в театъра”. Като централна локация на фестивала от 3 до 23 май там ще се проведат много представяния, лекции, прожекции, демонстрации и театрални форми, фокусирани върху инвенциите, свързани с хартията като образ и внушение.

Заповядайте на официално откриване на изложбата утре, 3 май, от 20:00 часа във VIVACOM Art Hall на ул. „Гурко“ 4.


◊ АКЦЕНТИ

Експозицията „Хартията в театъра“ с куратор Даниела Тодорова ще представи емблематични театрални постановки с хартиена сценография, които са се отличили през последните години със своя визуален чар и иновативни сценични решения. Проектът представя богата мозайка от теми, актьорски и режисьорски постижения, костюми и декори от известни български сценографи като Мая Петрова, Стефан Попов, Мирослав Цветанов, Свила Величкова и режисьори като Катя Петрова, Теди Москов, Магдалена Митева, Мила Коларова и др.

Театър “LA STRADA” ще бъде представен с обекти от култовите представления „Мармалад“ и „Комедия на слугите“, в които атрактивността на сценографските решения разчита изцяло на образите от хартия, създадени от Свила Величкова и Вячеслав Парапанов. Стефан Попов ще представи атрактивни фрагменти от „Трансформацията“ и операта „Дидона и Еней“ и ще говори за провокациите и работата с хартия в неговото творчеството на 12 май в лекцията „Хартиени експерименти”. Пак в Телефонната палата Маги Митева ще реализира проект за своята хартиена стая, наречена „Малкото голямо четене“, а Мая Петрова ще представи постиженията си с хартия в кукления театър. В залата ще могат да бъдат видени хвърчащи и летящи форми, движещи се и подскачащи кукли от хартия, редом с алегорични изображения, летящи съоръжения, създадени под нейната веща ръка, съвместно с бъдещите сценографи от НАТФИЗ. Един специален акцент, носещ непреходната естетика на японското изкуство, ще бъде и сценографията на Мирослав Цветанов.

По време на изложбата ще могат да бъдат видени и много филмирани театрални представления, както и лекции, свързани със значими световни автори, превърнали колажа в световно изкуство като Пикасо, Брак, Пол Кле, Миро и много други. Ще бъдат представени значими британски автори на хартиеното изкуство от гостуващата авторка Чармиан Поллак. Български сценографи ще споделят своя опит за принципите в световното изкуство с хартията.

VIVACOM Art Hall и организаторите на Sofia Paper Art Fest готвят специално шоу за Нощта на музеите и галериите на 19 май, в която известната куклена режисьорка Катя Петрова и кураторът на проекта Даниела Тодорова ще представят един различен пърформанс в пространството пред Телефонната палата.


 

Автор:
Организаторите
Публикация:
02.05.2012 г. 18:53
Посетено:
1471
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14655-vivacom-art-hall-predstavya-hartiyata-v-teatara-v-ramkite-na-sofia-paper-art-fest