Изложби

Сливенци почетоха изкуството на Тома Трифоновски

75 години от рождението на художника

Почитателите на творчеството на художника Тома Трифоновски в града под Сините скали, които познават картините му от участието в организираните тук художествени пленери, се докоснаха до включените в самостоятелната изложба негови платна из различни жанрове. Тя е експонирана в зала „Сирак Скитник”, организирана от сливенската Художествена галерия „Димитър Добрович”, притежател на картини от видния живописец, починал през 2010  година. Той щеше да навърши 75 години и е едно от открояващите се имена на съвременни български художници, вписали приносите си в националната живопис, както и като „поколението на 70-те години на XX век”. С притежанието на негови картини се гордеят Националната художествена галерия, сбирките и музеите в художествените средища на страната, Женевския музей „Пти Пале”, както и частни родни колекционери и редица градове на Европа и света (в Австрия, Франция, Италия, Кипър, Германия), в Канада, Русия и др.

На културното събитие и изложбата в Сливен, открита от писателя Камен Васевски, присъства и съпругата на художника, Светлана Трифоновска. Няколко художествени галерии: тези във Враца, Плевен, Сливен и София, разтвориха фондовете си, за да представят естетическите търсения и постижения на твореца от различни етапи на живота и изграждането на личността му.

Експозицията в настоящия й вид бе представена първо в Софийската художествена галерия, а Сливен – оставил диря в сърцето на автора, приюти творбите му непосредствено след столичната, и преди гостуването й в различни градове на страната. Картини на твореца из частни колекции, притежание на Светлин Русев, Боян Радев, Светлана Трифоновска, Камен Васевски, Павел Павлови др., също са включени в гостуващата изложба. Тук присъстваха творци, зам.-кметът по култура и образование на община Сливен Иван Славов, музейни работници, много граждани.

След встъпителните думи на директорката на ХГ „Димитър Добрович” в Сливен Даниела Ненчева, емоционално слово за общуването с художника Тома Трифоновски и неговия свят поднесе Камен Васевски, автор на изкуствоведски изследвания за художници и за неговото изкуство. Той направи препратки към българските традиции в живописта, открои търсенията на автора Трифоновски, доразвил и съчетал ги в платната си с модерността и особеното си виждане за света.

Специфичният стил на живописеца е плод на таланта, самоотвержения му труд и задълбочено образование в Унгария (и досега с Ендре Домановски) и в Националната художествена академия - София. В словото на говорилия „темата за летежа” бе изразена чрез привличане на поетична творба от Марк Шагал, а Свeтлана Трифоновска сподели спомени за съвместния си живот с видния художник и подчерта мястото на Сливен в националната култура и в паметта на съпруга й.

Въпреки че е завършил  специалността „монументална живопис”, експозицията представя постиженията на художника в „по-камерните форми”. Открояват се търсенията му в жанровете „голо тяло”, „натюрморт” и „портрет” (на жени). Щрихът е лаконичен и изчистен, но изразителен, тоновете - ярки, а изобразените сакрални места на България (църкви и манастири ) – вълнуващи. В съзнанието на зрителя остават топлите очи и фините лица на българските мадони - с непреходната си хубост,  видени през „възвисяващия ракурс” от живописеца.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
29.04.2012 г. 19:56
Посетено:
1256
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14638-sliventsi-pochetoha-izkustvoto-na-toma-trifonovski