Изложби

"Импресия - Париж" - живопис на Мария Райчева

Изложба в галерия "Астри"

"Импресия - Париж" -  живопис на Мария Райчева


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "Астри" представя

"Импресия - Париж" - живопис на Мария Райчева

Откриване: 26 април 2012, четвъртък от 19 часа.
Изложбата продължава до 15 май 2012.
Галерия „Астри”, ул. „Цар Самуил” 34, София


◊ ИЗЛОЖБАТА

Да рисуваш Париж това е толкова рисковано, колкото примерно да рисуваш слънчогледи или балерини - сравненията с Ван Гог и Дега са унищожителни, стартът е безспорно висок и до финала достигат малцина.

И все пак, едва ли има художник, пребивавал в този град и не изобразил усещанията си за него, отношението си към атмосферата, очарованието, към мита и мечтата, наречена Париж.

В този сюжет техническите умения на художника само биха подвели зрителя. Защото повечето от нас имат своя си образ за града-символ, отношение към историята и архитектурата му. Необходима е много любов и много душа за да бъде нарисуван преоткрития наново от художника град. Париж, такъв, какъвто никога не е виждан, никога не е съществувал в представите ни и все пак Париж, който може да бъде обичан. А през погледа Мария Райчева той е такъв и усещането за подарен миг е благодатно.


◊ ЗА АВТОРА

Мария Райчева е родена 1977 г. в София. Завършва Художествената академия в класа на Светлин Русев. Повече от десет години присъствието й в галериите на София и страната е впечатляващо. Участвала е и в много международни проекти  във Франция, Турция, Австрия. Миналата година тя спечели престижната награда на СБХ „Cite des Arts” в Париж, която стана повод за последната изложба на художничката.


Автор:
Вихра Пешева, галерия "Астри"
Публикация:
24.04.2012 г. 20:27
Посетено:
2845
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14614-impresiya-parizh-zhivopis-na-mariya-raycheva