Изложби

ВИТРА. Дизайнерски мащаби - 100 класически стола

Изложбата е част от програмата на Sofia Design Week

ВИТРА. Дизайнерски мащаби - 100 класически стола
UP5 и UP6, Donna (Жена)
Дизайнер: Гаетано Пеше
Проект: 1969 г.◊ СЪБИТИЕТО

Софийска градска художествена галерия
представя

ВИТРА. Дизайнерски мащаби - 100 класически стола от колекцията на Музея за дизайн "Витра" - Германия

28 април - 11 юни 2012

Откриване 27 април, петък, 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия
ул. "Ген Гурко" 1, София 1000 (вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


◊ ИЗЛОЖБАТА

В тази изложба 100 миниатюри на класически столове показват какво представлява дизайнът и каква роля играе той в индустриалния производствен процес. Експонатите дават информация за общественото, културното и икономическото развитие по времето, когато са създавани, защото на стола се пада централна роля в ежедневието на човека и поради това той е и негово отражение. Няма друга мебел, която толкова да занимава въображението на дизайнери, архитекти и художници, като стола. Той е тясно свързан с човека, представлява копие на неговото тяло и също така има ръце, крака, стъпала и гръб. Историята на дизайна му отрежда централна роля – като обект за експерименти, двигател на новото и икона. Столът отдавна се е превърнал от предмет за ежедневна употреба в художествено събитие. Почти всички именити дизайнери и архитекти са работили в тази област. Предизвикателство за тях са били както високите конструктивни изисквания към тази мебел за сядане, така и тясната му връзка с анатомията на човека. Тъй като столът има различно предназначение у дома, в публични помещения или на работното място, той е идеалното олицетворение на комплексните изисквания, които могат да бъдат поставени към един индустриален продукт.

Намиращият се в пресечната точка на три страни – Франция, Швейцария и Германия – Музей на дизайна ВИТРА е известен в целия свят не само като модел за образцова корпоративна култура, а и като пример за това, как чрез съвместната работа на най-добрите дизайнери, художници и архитекти могат да се правят изложби, които разкриват пред посетителите нови пространства за естетически преживявания.

Най-важната функция на тази изложба обаче е чрез сетивното преживяване на изложените експонати да запознае посетителите с критерии за качество и да ги вдъхнови да вземат участие във всеобщата ни задача за естетическо оформяне на заобикалящия ни свят. Верните на оригинала модели на класически столове в мащаб 1:6 са показани в инсталация на постамент. Експозицията  включва и табла с текстове и е съпроводена с каталог.

Концепция: Александер фон Вегезак, Матео Криз, Музей на дизайна на фирма „Vitra”, Вайл на Рейн

Изложбата е реализирана от Гьоте институт и СГХГ и е част от програмата на Sofia Design Week.
Автор: Петър Димов, СГХГ
24.04.2012 г. 14:20
Посетено: 1417
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14608-vitra-dizaynerski-mashtabi-100-klasicheski-stola