Изложби

Юбилейна изложба на Иван Ненов (1902-1997) в СГХГ

110 години от рождението на художника

Юбилейна изложба на Иван Ненов (1902-1997) в СГХГ
Иван Ненов. Балкон с виадукт, 1936 г., Софийска градска художествена галерия


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия

Иван Ненов (1902-1997)
110 години от рождението на художника

25 април – 8 юни 2012 г.

Откриване на 24 април, вторник, от 18.00 часа
Софийска градска художествена галерия
София 1000, ул. “Ген. Гурко” 1 (вход откъм ул. „Княз Ал. Батенберг”)


Настоящата юбилейна изложба посветена на 110 години от рождението на Иван Ненов в Софийска градска художествена галерия има ретроспективен характер. Той е един от най-авангардните творци от 30-те години на ХХ в., заемащ особено място в историята на българското изобразително изкуство.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Творчеството
на Иван Ненов обхваща различни сфери от областта на живописта, графиката, керамиката и приложните изкуства и във всяка от тях личи индивидуалният почерк на художника. Неговите творби преминават през времето без да остаряват и губят от лиризма и изтънчеността си. Те въздействат с пластичността, с нежния светъл колорит, запазил свежото си звучене въпреки изминалите години, с особената линия, превърнала се в отличителен белег на цялото му творчество. Тя е тази, която прави произведенията монументални и пластични и им вдъхва неповторима изразителност.

В експозицията са представени творби от различните етапи и периоди от творческите търсения на Иван Ненов. Целта е да се види разнообразието на сътвореното от художника, изпълнено в различни стилови направления, да се усетят творческите процеси и търсения, отразяващи свободния дух на една мислеща личност. Интерес представлява и документалната част включваща рисунки (ескизи), документи и снимки свързани с живота и творчеството на художника. Някои от тях се показват за първи път.

В изложбата са включени над 80 живописни платна, графики и керамични творби от фондовете на Софийска градска художествена галерия, Национална художествена галерия, Исторически музей – Балчик, Художествена галерия – Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, Художествена галерия – Стара Загора, Художествена галерия „Илия Петров“ – Разград, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен, Художествена галерия – Русе, Художествена галерия „Иван Фунев“ – Враца, Дарение-колекция „Светлин Русев“ – Плевен, Ателие-колекция „Светлин Русев“ – София, Колекция „Боян Радев“, както и други частни колекции.

Изложбата се осъществява с подкрепата и партньорството на: Министерство на културата на Република България, Държавна агенция „Архиви“

Експозицията е придружена от каталог на български и английски език.

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
23.04.2012 г. 16:17
Посетено:
2261
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14603-yubileyna-izlozhba-na-ivan-nenov-1902-1997-v-sghg