Изложби

Изложба "Адажио" на Васил Петров в галерия "Париж-Москва"

Изложба живопис

Изложба "Адажио" на Васил Петров в галерия "Париж-Москва"


◊ ИЗЛОЖБАТА

Новата изложба на Васил Петров ще се открие в Арт галерия „Париж-Москва” на 24 април. Можем да я определим като една живописна магия. Неведнъж авторът ни е изненадвал с творчеството си, което някак си неусетно ни пренася в история, природа, пространства, времена... Разкрива ни чувства като радост, тъга, любов и философия.

В изложбата „Адажио” той залага, както на изящното женско тяло, което се превръща в божествена статуя, така и на пейзажите, в които можем да открием някои съвременни емблематични сгради, вкаменени като в приказка. Неговите картини изобилстват от стил, природа, символи, знаци... Винаги когато направи нов детайл, ново докосване с четката, той ни води към път, в който можем да открием едно ново послание отправено към нас и Вселената.

За Васил Петров и неговите творения може да се говори и изпише много, но магията, която блика от платната може само да се види на живо. „Адажио” или една романтична партитура с барокови оттенъци е това, което той ни поднася и единственото, което ни остава, е да се насладим за пореден път.


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Васил Петров е роден през 1961 г. в Бега.  През 1981 г. завършва училище за изящни изкуства „Проф. Илия Петров” – София и Учителски институт. Работи в областта на кавалетната и монументалната живопис. Участва в множество международни, национални представителни и групови изложби и пленери. От 1990 г. е член на Съюза на Българските художници и на Международна фондация за пластични изкуства IAA, UNESCO. През периода 1997-2002 г. е председател на Представителството на СБХ в Пазарджик. От 2002 до 2004 г. оглавява Дружеството на пазарджишките художници. След 2004 г. е председател на „Алианс за прогрес” – Пазарджик.

Картини на Васил Петров са притежание на: Градска Художествена Галерия „Никола Петров”, Видин; Градска Художествена Галерия „Станислав Доспевски”, Пазарджик; Дворец на културата и спорта, Варна; Галерия „Цвета”, Велинград; Istituto d`Arte Fortonato De Pero в Италия; Колекции Паганел, Италия; Комплекс Димят, Варна; Санита; Бон Марине; телевизия М-САТ, както и много публично-частни колекции в страната и чужбина.

За последните 20 години Васил Петров е реализирал над 30 самостоятелни изложби не само в България, но и в Италия и Австрия.


Автор:
Йорданка Костадинова, галерист
Публикация:
23.04.2012 г. 10:54
Посетено:
1716
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/14599-izlozhba-adazhio-na-vasil-petrov-v-galeriya-parizh-moskva